MŠ Okružní - CESTUJEME PO EVROPĚ

Multikulturní výchova má v naší mateřské škole své místo. V letošním školním roce se otázce multikulturní výchovy značně věnujeme. Naším úkolem je, aby si děti utvořily postoj k dětem z jiných etnik, naučily se vzájemné tolerance a schopnosti žít v multikulturní společnosti.

Děti kolem tří let nemají ještě předsudky a neuvědomují si své rozdíly. Proto je důležité začínat s touto výchovou již v předškolním věku. Kladnými příklady a vhodnou motivací zprostředkováváme vytváření přátelských a kamarádských vztahů mezi dětmi, poznávání odlišných tradic a kultur.

Jedním z témat multikulturní výchovy byla cesta po Evropě. Děti se nejdříve seznámily s dopravními prostředky, kterými mohou po světě cestovat. Společně jsme se naučili říkanky o dopravě a doprovodili jsme je pohybem. Poté jsme se vydali objevovat krásy Slovenska, Nizozemí a Itálie. Nejvíce se dětem líbilo v Itálii. Od rána chodily do školky s úsměvem na rtech a dobrou náladou. Společně jsme si postavili pláž, rozmístili mušle nejrůznějších velikostí a tvarů. Prohlíželi jsme si pohlednice z Itálie, které nám napověděly, jaká města a památky můžeme v Itálii navštívit. Z kostek a lega jsme sestavovali Coloseum a šikmou věž zvanou Pisa, kterou znají turisté z celého světa. K hrám nám zněly tóny italské hudby. Ve třídě vznikla italská pizzerie, ve které jsme upevňovali základy společenského chování. Na co se děti nejvíce těšily? Nemohly se dočkat, až si upečou svou vlastní pizzu. Od rána nosily ingredience na pečení. Seznamovaly se s ingrediencemi potřebnými k pečení pizzy. Děti si ověřily své manuální zručnosti. Válely těsto, krájely zeleninu, strouhaly sýr a pokládaly potraviny na pizzu. Nakonec jsme společnými silami a za pomoci našich kuchařek upekli 6 pizz. Pizzy byly lahodné a všem chutnalo. Na závěr italského dne jsme si zatancovali se zpěvákem Al Bano a jeho známou písní Felicita.


Datum zveřejnění/aktualizace: 7.11.2022

Zpět na výpis