Skřítek Vítek putuje Orlovou a okolím Brzy oslaví 800 let od založení města

 

MŠ K. Dvořáčka připravila v tomto školním roce pro děti a jejich rodiny celoroční projekt zaměřený
na poznávání zajímavých míst Orlové a jejího okolí. Úkolem projektu je rozšířit spolupráci MŠ s rodiči a veřejností, bude sloužit veřejnosti k objevení nových míst v Orlové a jejím okolí, kam mohou rodiny zajít, dobře se pobavit nebo kde mohou získat nové zážitky. Šikovná maminka paní Entnerová nám uháčkovala do každé z 9 tříd našeho maskota, kterým je skřítek Vítek a ten teď tedy „bydlí“ v každé třídě, ale na víkendy a prázdniny si jej děti berou střídavě domů a tak skřítek putuje po nejrůznějších koutech Orlové i celého Moravskoslezského kraje. Do zvláštního deníku rodiče i třídy zapisují, kde všude skřítek byl, co tam zažil a poznal a v květnu 2023 vznikne krásná kniha – cestovní deník o naší krásné Orlové tak, jak ji vidí jednotlivé rodiny a kolektivy tříd.

Cílem projektu je rozvíjet u dětí fantazii, rozlišovat dobro od zla, co se smí a nesmí dělat, podpořit kamarádství, obratnost, tělesnou zdatnost i stmelení kolektivů tříd.

Prvním výletem našich tříd se skřítkem byl tramvajový výlet po Ostravě, jenž absolvovala třída Myšek. Proč zrovna Ostrava a tramvaj? Společnou minulostí Orlové i Ostravy je tramvajová dráha, která naše město spojovala s Ostravou od roku 1909 až do roku 1967. Shodou okolností je paní učitelka Eva z této třídy velkou fanynkou drážní dopravy. Ve volných chvílích je totiž řidičkou tramvají a kolejová doprava je jejím velkým koníčkem. Koncem října si tak třída vyjela na výlet tramvají po celé Ostravě
a skřítek Vítek a všechny děti se tak dověděly spoustu zajímavých věcí. Paní učitelka připravila všem dětem lístky, tramvaj se nám dokonce „pokazila“ a přijelo blikající servisní vozidlo, které tramvaj „opravilo“. Cestou jsme viděly Ostravský hrad, nové moderní budovy a krátkou přestávku jsme měly v Bělském lese, kde jsme si společně se skřítkem Vítkem zacvičily a zahrály různé hry. Projekt byl součástí celotýdenního plánu, kdy si děti povídaly o jednotlivých druzích dopravy, učily se dopravní značky, správně přecházet přes cestu a výborně jsme využily nových vestiček, které jsme obdržely
od Městské policie Orlová v rámci Preventivního projektu MP.

Všem se výlet moc líbil a je dost možné, že jednou bude opravdu znovu jezdit z Orlové do Ostravy tramvaj. Skřítek Vítek a všechny děti se už těší na nové výlety.

 

Mgr. Jana Valošková
Bc. Eva Salvová


Datum zveřejnění/aktualizace: 31.10.2022

Zpět na výpis