Prožitkový preventivní program na ZŠ Jarní Orlová - Poruba

 

V projektu "Buďme kamarádi" jsme v terapeutické části využili nabídku Centra primární prevence Renarkon o.p.s. Ostrava na uspořádání bloků prožitkových programů Buď O.K.

Na úhradu jsme použili účelovou neinvestiční dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje.

1. blok prožitkového programu byl zaměřený na sebepoznání a sebeuvědomění, rozlišení lidských vlastností a praktický nácvik různých modelů chování. Využívá hravých technik s relaxačními prvky.

Žáci si procvičili schopnost navazování vztahů a utváření si tolerantních postojů k druhým. Rozvíjeli komunikační dovedností, řešili konfliktní situace a dosažení kompromisu za použití modelové situace a slušného chování.

Důležitá je i soudržnost a spolupráce skupiny. Žáci si vyzkoušeli, jak zlepšovat komunikační dovednosti a schopnosti empatie.

Žáci 2. stupně ZŠ ve třídách zřízených podle § 16 Školského zákona se v prožitkovém programu zaměřili na komunikaci a vztahy ve třídě, řešení vzniklých konfliktů. Hravými technikami podporovali zdravou sebeúctu, individualitu, uplatnění ve třídě. Učili se, jak dosáhnout pozitivní zpětné vazby od vrstevníků, jak pochválit někoho z okolí ale i sám sebe.

Žáci 1. stupně si v prožitkovém programu připomněli  „kouzelná slovíčka“ důležitá pro komunikaci, nastavili si pravidla, např. že mluví vždy jen jeden. S lektorem si povídali o své náladě a emocích, procházeli různé situace a zjišťovali, že vše se dá řešit v klidu, pokud se k sobě lidé chovají slušně. Celý program završili kolektivní hrou.

 

Mgr. Marie Šnokhousová


Datum zveřejnění/aktualizace: 26.9.2022

Zpět na výpis