PRÁZDNINY a ŠKOLSTVÍ

Školní rok nám skončil, poslední zvonek a hurá na prázdniny. Zamkly se budovy a všude je ticho …

Ano, možná to tak vypadá, ale skutečnost je jiná, což potvrdil místostarosta Miroslav Koláček, který je garantem pro oblast školství.

Ve městě máme mateřské školy v provozu po celé prázdniny. Samozřejmě školky se v provozu střídají, abychom pracujícím rodičům nekomplikovali život. Doba se změnila, „babičky“ také ještě pracují, takže s hlídáním dětí je to dnes pro rodiče mnohem složitější. 

Naše organizace, které zřizujeme, se snaží také podpořit rodiny a zorganizovaly velmi oblíbené příměstské tábory, které se vždy rychle naplní. Nyní jsou v plném běhu tábory jak v MSK, tak v DDM Orlová.  Nabídka je velmi široká, zaměření různé, takže děti si mohou vybrat.

Dům dětí a mládeže pořádá tábory se zaměřením např. „Barevné prázdniny“, „Veselý červenec“, „Toulky krajem“, samozřejmě nechybí tábory se zaměřením na tanec a disko. Mimo příměstských táborů organizují i tábory stálé. Děti a mládež vyjede navštívit např. Bílou, Hostýnské vrchy, Těšínské Beskydy a nesmí chybět ani tábor v naší turistické základně v Krásné. Tábory | DDM ORLOVÁ (ddmorlova.cz)

A co Městský sportovní klub?  Zaměstnanci a trenéři jsou rádi, že jsme se „zbavili covidových opatření“ a mohou se všichni věnovat hlavně sportu. Na prázdniny připravili 7 turnusů příměstských táborů, kde se bude nejenom sportovat, ale je připravený doplňující a hlavně zábavný program pro všechny účastníky. Městský sportovní klub Orlová, p.o. – "Život je o zážitcích" (msk-orlova.cz)

Pane místostarosto, v budovách škol je ticho nebo se intenzivně pracuje? Ano pracuje. Tak jako každým rokem se prázdniny využijí k rekonstrukcím a opravám, které v průběhu školního roku není možné realizovat z důvodu přítomnosti žáků.

Oddělení školství, kultury a sportu realizuje opravy, rekonstrukce jako například výměna elektroinstalace, vodoinstalace, probíhají opravy omítek a soklů, výměny osvětlení na chodbách a ve třídách, opravy kanalizace nebo obnovy sociálního zařízení. Proběhla už instalace schodišťové plošiny v ZŠ. Nemohu vše vyjmenovat, ale plánují se opravy a rekonstrukce v částce cca 7 420 tis. Kč.  Nutno podotknout, že se nejedná pouze o plánované akce, ale je nutné rychle řešit i nenadálé havárie, říká p. místostarosta.

Rozsáhlá investice cca za 47 mil. Kč probíhá od minulého roku v DDM. Zde se modernizují vnitřní i vnější prostory, budova dostala nový moderní „kabát“. Vše by mělo být ukončeno do začátku září, takže v novém školním roce čeká občany a hlavně návštěvníky, kteří DDM navštěvují pravidelně, milé překvapení.

Připravujete ještě něco nového pro školní rok 2022/2023? Ano i zde chystáme změny, např. se nám podařilo zřídit novou Přípravnou třídu, která bude od 01.09.2022 otevřena v ZŠ Slezská 850 v Orlové-Porubě. Máme zde přihlášeno 16 dětí, takže zaměstnanci připravují vše ke zdárnému otevření. Jinak se zabýváme rozšířením kapacity MŠ ve městě, ale o tom někdy příště.

Přeji všem školákům a zaměstnancům příjemné a veselé prožití prázdnin.

                                                                                                                              Miroslav Koláček, místostarosta

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 19.7.2022

Zpět na výpis