Zdraví z přírody připravené na ZŠ Slezská 850

Na konci dubna byla jarní příroda v plném květu a čtvrtá třída ze ZS Slezské se rozhodla, využít v rámci výuky přírodovědy její léčivou sílu.  Po vyhledání receptu a pečlivého plánování sběru květů vzhledem k počasí, se žáci pustili do sběru květů pampelišek neboli smetánky lékařské.

Pampeliška se užívá při léčbě trávící soustavy, problémů s játry či slezinou. Největší úspěch u dětí má ale rozhodně pampeliškový med, který je výborným zdrojem vitamínu C a léčí nachlazení. Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem. Nicméně je levný a doma ho zvládne připravit opravdu každý.

Nasbírané květy se prosypaly cukrem a zavřely do velkých sklenic. Pak už zbývalo jen čekat. Každý den se obsah sklenic protáčel, promíchával a protřepával, až se z květů začala uvolňovat vzácná léčivá šťáva. Po 10 dnech se sirup přes plátýnko přecedil a s citrónem povařil.

Žáci si z projektu odnesli skleničku plnou zdraví i zkušenost, že z léčivých bylin kolem nás se dá jednoduše připravit lék, který zvládnou vyrobit i oni sami.

Mgr. Soňa Wielgusová, třídní učitelka IV. C

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 20.5.2022

Zpět na výpis