Ozdravný pobyt ZŠ Mládí na Morávce

 

V pondělí 9. 5. 2022 odjelo 80 žáků ze 6., 8. a 9. ročníku na ozdravný pobyt do malebného prostředí Beskyd na Morávku.

Záměrem bylo dostat žáky z prostředí se zhoršenou kvalitou ovzduší do ekologicky čistého a zdravého prostředí Moravskoslezských Beskyd. Cílem ozdravného pobytu je vést naše žáky k environmentálnímu myšlení a chování, a k cílené péči o své zdraví.

Tým pedagogů si pro žáky připravil velmi bohatý a zajímavý program. V dopoledních hodinách probíhala projektová výuka, realizována převážně v terénu. Výuka probíhala formou badatelsky orientovaného vyučování zaměřeného na environmentální výchovu, a další praktické dovednosti umožňující bezpečný pobyt v přírodě.

Žáci se učili pracovat s turistickou mapou a buzolou, určovali v terénu azimut, na starých námořních mapách plánovali trasy na moři, žáci si taky vyzkoušeli nepřímou masáž srdce a první pomoc, vázat uzly nebo vytvořit záchranný nápis S.O.S z přírodních materiálu, v rámci projektové výuky měřili pH různých látek a přírodnin nebo vyráběli lávové lampičky, ke zkoumání přírody používali i speciální lupy a mikroskopy, luštili Morseovu abecedu či dešifrovali indiánské písmo.

V odpoledních hodinách žáci sportovali, hráli spoustu kolektivních her nebo rozvíjeli své tvůrčí dovednosti. Například malovali na trička nebo kameny, vyráběli totemy, nechyběli ani vycházky do blízkého okolí. Ve středu se žáci zúčastnili sportovní olympiády, během které plnili ve věkově různorodých skupinách zajímavé úkoly nejen sportovního charakteru zaměřené především na rozvoj týmové spolupráce. Například přesunovali zraněného, skládali Scrabble atd. Součástí především večerních programů byly společenské a kolektivní hry zaměřené na poznávání a utužování kolektivů.

Nechyběl ani táborák a s ním spojené opékání párků a zpěv. Během pobytu se taky tancovalo a soutěžilo. O tom, že jsou naši žáci talentovaní a mají rádi tanec, svědčí taneční vystoupení na poslední večer, které žáci nacvičili pod vedením pedagogů. Ozdravný pobyt jsme tradičně zakončili karnevalem, který byl ozvláštněný kouzelnickým vystoupení spolužáka z 9.A. Vyhodnotit nejpovedenější masky byl velmi těžký úkol. Za zmínku také stojí pěkné ubytování, pestrá a velmi chutná strava.

Velký dík patří pedagogům a zdravotníkovi za jejich maximální nasazení, velmi kreativní a velice zodpovědný přístup a velmi důsledně připravený a propracovaný program. Pevně věříme, že si žáci pobyt užili, navázali nová přátelství a příště se pobytu opět zúčastní.

 

Za kolektiv pedagogů Mgr. Jan Šebesta,

vedoucí ozdravného pobytu.


Datum zveřejnění/aktualizace: 19.5.2022

Zpět na výpis