Pasování na čtenáře prvňáků ze ZŠ Mládí

 

Ve středu 2. března zažili naši prvňáci svůj veliký den - byli oficiálně pasováni na čtenáře. A to není jen tak. Museli k tomu totiž splnit hned několik speciálních úkolů.

Tak hned ten první byl ten nejtěžší a trval nejdelší dobu - museli se totiž naučit číst. Ale protože jsou velice šikovní, tak se jim to všem povedlo!

Když se dozvěděli, že se celé pasování bude odehrávat v Městské knihovně Orlová za osobní přítomnosti naší oblíbené paní spisovatelky knih pro děti Zuzany Pospíšilové, dali si hned další úkol - a to přečíst si nějakou z jejích knížek. Volba padla na oblíbenou knížku Školní strašidlo. Knížku četli všichni společně ve třídě s paní učitelkou. To bylo radosti, to bylo napětí. Některým se knížka tolik líbila, že ji ani nechtěli půjčit k přečtení spolužákům do vedlejší třídy. Po úspěchu této knížky se dokonce pustili do čtení dalšího titulu a to knížky Školní štěně.

Aby se dozvěděli o paní spisovatelce ještě více informací, tak poprosili paní knihovnici, která k nám do školy chodí dělat besedy, aby jim jednu připravila přímo o této paní spisovatelce. Dozvěděli se na ní spoustu zajímavých informací - třeba tu, že napsala už hodně přes 120 knížek pro děti.

Ve středu pak všichni s radostným očekáváním vyrazili do Městské knihovny. Už se pasování nemohli dočkat. Paní spisovatelka jim nejprve ukázala úplně novou knížku, která teprve půjde do tisku. Vyprávěla, jak taková knížka vzniká - jak ji příběhy napadají, jak pak musí hned sednou a psát a psát a knížka už je na světě. Poté jim také ze svých knížek četla ukázky a dávala velice zajímavé hádanky. Prvňáci měli taky spoustu doplňujících otázek.

A pak už se dočkali. Každý z nich byl velkým mečem oficiálně pasovaný na čtenáře.

Ale to nebylo všechno - poslední úkol, který si děti daly, bylo totiž vyrobení děkovných dárečků pro paní spisovatelku - originálních záložek do knížek s ilustracemi z jejích knížek a krásný jarní pozdrav.

            Moc děkujeme Městské knihovně za uspořádání této akce a doufáme, že prvňáčci z Mládí aktivními a nadšenými čtenáři zůstanou.

 

T. Dörrerová

ZŠ Mládí Orlová


Datum zveřejnění/aktualizace: 3.3.2022

Zpět na výpis