MŠ Ke Studánce 1033 - Těšíme se na Vánoce

            

Vánoční stromeček zavoněl v pokoji, maminka u stolu jablíčko rozkrojí,……..   

Jak moc se třída Motýlků těší na vánoce, je znát v každém koutku naší třídy, který si děti postupně vánočně zdobí nejen vánočními motivy, ale každý den si zpívají české vánoční písně a koledy u klavíru, recitují, povídají si o adventu, vánočních tradicích a zvycích, aby byly na vánoce připraveny.

          Nejdříve se děti připravovaly na návštěvu Mikuláše, čerta a anděla, vyráběly postavy z ruliček, vystřihávaly z výkresu a zdobily vánočními motivy. Seznámily se s písněmi, např. Sněhulák: „Kolem nás zní rolničky a sníh, Mikuláš už jede na saních“, zatančily čertí tanec: „Bu, bu , jednou tam a jednou tu, zpívej čertí šarádu“. Zhlédly kreslenou pohádku, kterou jistě znají babičky a prababičky, „Čert a Káča“, ve které se inspirovaly čertím peklem a povinnostmi čertíků, na které si zahrály v převlecích. Byl to den plný her a tanců. Za hlasité recitace říkadel jsme přivítali Mikuláše, čerta a anděla, kteří ale děti nestrašili, rozdávali sladkosti v podobě adventních kalendářů. Navštívili jsme děti ze soviček, které představovaly andílky v převlecích, ze společného tance čertíků a andělů měli všichni velkou radost.

         Krásné chvíle adventu děti prožívají povídáním o tradicích a vánočních zvycích: adventní věnec, kalendář, zdobení stromečku, pečení cukroví, kapr a jeho šupiny, krájení jablíčka, lití olova, zpívání koled, narození Ježíška apod. Vyráběly pro rodiče vánoční přáníčka s andílkem a dárečky – vánoční stromečky vyrobené z rychleschnoucí modelovací hmoty. Vyslechly příběhy: „O pastýři Davidoví“, „Vánoční hvězda“, „O zlatém prasátku“, „Ospalý andílek“. Konstruováním z lega vyrobily děti betlémy. Při společném setkání na zahradě mateřské školy jsme vyzdobili vyrobenými ozdobami nasvícené stromy. Nyní se už těšíme na krásné vánoční chvíle s nadílkou, všem přejeme veselé a poklidné Vánoce a v Novém roce spoustu zdraví a radosti.

 

 Třídní učitelky Krainová a Křižánková, třída Motýlků

     


Datum zveřejnění/aktualizace: 14.12.2021

Zpět na výpis