MAP II - Mladý farmář MŠ K. Dvořáčka Orlová

Během roku se v rámci projektu MAP II – ORP Orlová, CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009482, mateřské školy v Orlové, Doubravě a Petvaldě zapojily do společného projektu Mladý farmář, jehož cílem bylo umožnit dětem praktické poznávání přírodních prvků a podtrhnout význam ekologie. Byl kladen důraz na harmonii s přírodou a vztah k přírodě živé i neživé. Všem nám šlo o to, aby děti získaly praktické zkušenosti s péčí o přírodu a tím si vybudovaly pozitivní vztah a přirozený respekt k ní. Šlo o položení základů, na kterých mohly děti dlouhodobě samy s pomocí učitelů a rodičů budovat svůj prostor, rozvíjet své ekologické myšlení, klíčové kompetence, ekologické cítění a aby zahrada poskytla nespočet příležitostí k ověření školních znalostí v praxi.

V zahradách Mateřské školy K. Dvořáčka Orlová a jejího elokovaného pracoviště na ul. 1. Máje 1268 se tak v úterý 26. října uskutečnily podzimní farmářské trhy. Pro návštěvníky byly k dispozici stánky jednotlivých tříd, které se pyšnily nejen krásnou výzdobou, ale také prodejními výrobky, které vytvářely převážně děti za dopomoci paní učitelek. Při vstupu do areálu zahrady hlavní budovy čekala na návštěvníky krásná podzimní víla a také uvítací oblouk ozdobený dýněmi, které rodiče spolu s dětmi doma vyřezali a přinesli je do soutěže O nejhezčí dýni. Všichni návštěvníci si tak mohli dýně prohlédnout a v soutěži hlasovat. Součástí každého třídního prodejního stánku byl workshop. Náplní workshopů byla například výroba podzimních zvířátek z kaštanů, malování na kamínky, které si mohli poté děti odnést domů, výroba razítek z brambor, kterými poté razítkovali plátno, malování na květináč, sázení rýmovníku apod.

Jako první vítal hosty stánek U Kočiček, ve kterém byla k zakoupení jahodová marmeláda a pampeliškový sirup, jako bonus zde byly k prodeji ručně vyráběné šperky jedné z kočičkových maminek. Naproti jste mohli navštívit stánek U Sluníček, který měl v nabídce medvědí česnek a voňavé bylinky v krásných skleněných kořenkách, zahřát jste se mohli výborným horkým šípkovým čajem. O kousek dál na návštěvníky čekal stánek U Květinek, kde si mohli naplnit svá břicha pečenými brambory, vynikajícím bramborovým gulášem, nebo zakoupit domácí chipsy. Naproti pak stál stánek U Žabiček, který lákal svou krásnou výzdobou na pečené čaje, jablečné křížaly, perníčky nebo ořechy. I odsud se linula sladká vůně ovocného čaje, kterým se návštěvníci mohli zahřát během dlabání strašidelných dýní. Na terase pak stál stánek U Myšiček, který se pyšnil krásnou Provance výzdobou, protože hlavním prodejním artiklem byly levandulové pytlíčky a švestkový kompot. Děti si zde při workshopu mohly pomalovat květináč dle vlastní fantazie a poté si do něj zasadit rýmovník. Pokud byl někdo po bohatém programu unaven, mohl si U Myšiček odpočinout v odpočinkové zóně, kde si sám mohl namíchat levandulovou limonádu.
Celou krásnou podzimní atmosféru Farmářských trhů doprovázelo nejen slunečné počasí, ale také hudební doprovod v režii pana učitele Michala. Ten se postaral nejen o dobrou náladu, ale také návštěvníky informoval o ději na trzích.
V zahradě elokovaného pracoviště přivítaly návštěvníky stánky tříd U Broučků, U Včeliček, U Krtečků a U Soviček, kde si návštěvníci mohli zakoupit výrobky, které vznikly zúročením celoroční práce dětí, učitelek i rodičů tohoto pracoviště. Na jaře děti zasadily jahody, které se staly součástí pečeného čaje. V květnu děti sbíraly pampelišky na výrobu medu. Na dalších třídách děti sadily rýmovník, levanduli, meduňku, tymián, brambory a dýně, které byly rovněž součástí produktů. V 15 hodin se i zde rozezněla hudba, návštěvníci mohli vstoupit do vyzdobeného areálu slavobránou, kde jim vyrobený strašák ukazoval směr. K zakoupení byl pampeliškový med, tymiánový sirup, pečený čaj, šumivé levandulové a meduňkové bomby do koupele, levandulové mýdlo nebo polštářek, dýňové muffiny, linecké pečivo nebo rýmovníkové svíčky. Ani zde nechyběly workshopy, kde si děti mohly vytvořit strašidélko z brambor, zvířátko z kaštanů, ptačí krmítko z hrníčku, dýňový obrázek nebo narazítkovat bramborovým tiskátkem stolní ubrousek. Součástí trhů byla také ochutnávka bylinkových čajů a pro uchování památky na tyto školní trhy mohli návštěvníci k fotografování využít připravený foto koutek s podzimním zátiším.

Završením Farmářských trhů bylo vyhlášení vítězů soutěže O nejkrásnější dýni. Celkem bylo oceněno deset nádherných dýní a děti si kromě diplomu domů odnesly také cenu v podobě Pop Itu.

Jsme rádi, že trhy měli úspěch, přišlo spoustu návštěvníků a projekt se vydařil. Děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravě tohoto projektu, ale i těm, kteří si našli volnou chvíli a na tuto krásnou akci přišli. Nemůžeme se dočkat příštího roku, kdy si tuto krásnou a radostnou podzimní akci zopakujeme.

 

 

 

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 2.11.2021

Zpět na výpis