MAP II - MŠ Okružní - FARMÁŘSKÉ SLAVNOSTI

     

     Projekt školství: MAP II – ORP ORLOVÁ

       CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009482

Jak vypadá dnešní venkov a jak se žije na farmě? To mohly poznat naše děti v mateřské škole. Farmářským slavnostem předcházela řada činností a aktivit, které dětem toto téma přiblížilo. Děti poznávaly, kde se berou potraviny, které kupují v obchodě. Kolik času uplyne a co vše se musí udělat, než ze zasetého semínka vzejde rostlinka. Zkusily si práci na zahradě. Zasadily zeleninu, s láskou a péči se staraly o záhonky. Okopávaly, zalévaly a plely. S radostí si zazpívaly o zahradníkovi ze zahrady.

Farmářské slavnosti byly skvělou příležitostí pro rodiče a jejich děti zakoupit si čerstvé lokální produkty, zasoutěžit si a strávit krásné slunečné odpoledne. Na jejich přípravě a organizaci se podílely jak naše děti, tak i všichni provozní a pedagogičtí pracovníci.

Účastníci slavností měli možnost zakoupit si čerstvá rajčata z Bezdínku, sladká jablka z Životic a chutné brambory z Valteřic. Brouzdali mezi stánky, kde je lákala opojná vůně levandule. Tatínkové dělali radost koupí malé kytičky pro maminky. Babičky ty nekoulely kuličky, nýbrž kupovaly voňavé pytlíčky. Stačilo přivonět pouze krátce, vůně všechny pohltila sladce. Když se popošlo kousíček, ozvalo se: „Kdo nám tady loupe perníček?“ Nikdo se však nemusel bát, to byl jen sladký balíček a v něm chutný perníček.

Kdo si hraje, nezlobí. A kdo by si nerad hrál. Proto byly pro děti nachystány různorodé aktivity, díky nimž ověřily svůj hmat, čich, zrak i orientaci v prostoru. Jako první vyzkoušely svůj hmat a rozpoznávaly zeleninu. Ze dvora se nám rozkutálely velké brambory, které děti převážely v kolečkách. Čichem zase objevovaly různá koření. Setkaly se s ovečkou, bé, bé, bé. Obmotaly jí vlnou, jé, jé, jé. V polytechnické místnosti nám ptáček zpíval písničku, kterou měl v malíčku. S paní Lenou Freyovou si takového ptáčka děti vyrobily.

Kuchařky vařily v rendlíčku pro celou mateřskou školičku. Vše bylo pěkně připraveno, na pecen chleba namazáno. Pomazánka bylo čočková, celerová a zeleninová. Spojilo se vše dohromady a nikdo nepošel hlady. Nakonec vyhrála čočka. Bez čočky to totiž nejde, jinak z nás nic nevzejde.

Farmářské slavnosti byly vzrušující poutí, která kombinovala atraktivní vzdělávací aktivity ve třídě se samotnou událostí. Odměnou pro všechny byla spousta smíchu a od něj křeče v břichu. Hudba vesele hrála a úsměv na rtech nám dala. Slunce hřálo někde v dáli a my všichni z toho radost měli.

Za kolektiv mateřské školy

Veronika Holková

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 7.10.2021

Zpět na výpis