MAP II - Projekt „Mladý farmář“ v MŠ Ke Studánce

Projekt naší MŠ probíhá jako součást vzdělávacího programu „Mladý farmář“ v rámci projektu MAP II – ORP Orlová, reg. č. Z.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009482.

Činnosti projektu budou probíhat celý rok. Jsou zaměřeny na environmentální vzdělávání.

Cílem projektu je motivovat děti k respektování a úctě k životnímu prostředí, přiblížit jim rozmanitosti přírody v souvislosti s jejími proměnami. Pro tuto příležitost plně využíváme plně prostor školní zahrady, která je zřízena v přírodním stylu a ve které jsou umístěny prvky environmentálního charakteru.

Hned na jaře se děti pustily do obdělávání půdy a sázení bylinek, květin a zeleniny.

Například děti 1. třídy si zasadily levanduli, která bude zdobit hlavní vchod třídy. Spolu s usušenými bylinkami, které si děti rovněž samy zasadily, se stane náplní vlastnoručně vyrobených pytlíčků. Dobrý způsob, jak přiblížit dětem pojem aromaterapie ;-) . V podzimních měsících se ještě chystají vyrábět ovocné křížaly.

Děti 2. třídy se seznámily s pěstováním dýně a fazolí. Zasadily jejich semínka do hlíny a pozorovaly změny. V dětských encyklopediích se děti seznámily s různými druhy dýně a fazolí, prohlížely si obrázky, povídaly si o dýni a fazoli jako zdravých pokrmech.

Na 3. třídě si děti povídaly o důležitosti opylování květin. K této příležitosti si na školní zahradě vysadily květinovou louku a instalovaly hmyzí hotel. Ve třídě si pak do truhlíku zasadily bylinky, ze kterých si po usušení vyrobí zdravé čaje.

4. třída se zaměřila na důležitost kompostování. Pořídili si opravdový kompostér, který aktivně naplňují biohmotou. Děti také vysadily do truhlíků květiny, pozorují jejich růst. Květiny budou zdobit vchod do budovy.

Děti 5. třídy se zase seznamují s důležitostí chovu včel, s jejich užitkem pro člověka. Vyrobily si včelí úl, hrají si na včelky, vyrábějí pomůcky k tématu, vyráběly svíčky z plástů včelího vosku.

Na 6. třídě děti vysévaly semínka petržele a oregana do truhlíku.

Ze sklizených bylinek budou vyrábět bylinnou sůl, kterou uloží do skleniček vyzdobených vlastními ornamenty. Také si vyrobí herbář z květin, které budou lisovat spolu s rodiči doma.

 

V podzimních měsících zorganizujeme na zahradě mateřské školy „farmářské trhy“, na kterých budeme nabízet hotové výrobky. O tom ale až příště.

 

Za tým MŠ Ke Studánce

Bohunka Trelová

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 1.6.2021

Zpět na výpis