MŠ Ke Studánce V DOBĚ PANDEMIE

Kolem současné pandemie se už vyrojilo mnoho připomínek, článků a statistik. Všichni vědí, jak může být nákaza COVIDEM-19 zlá a zákeřná. Čísla nakažených v mateřských školách rapidně stoupají. Ze statistik vyplývá, že pedagogů je nakaženo od poloviny září více než např. zdravotníků, kteří jsou v první linii. V mateřské škole je situace o to horší, že malé děti nemají ještě osvojeny základní hygienické návyky. Neustále jim p. učitelky musí utírat nosík, zadeček, pomáhají s důkladným mytím, malé děti dokrmují. Viry a bakterie jsou tady doma. Dodržovat dvoumetrové odstupy je přímo nemožné. Do toho všeho je nutné dávat neustále pozor, aby si děti neublížily, aby se, nedejbože, nezranily.

Učitelky v MŠ chápou současnou nelehkou situaci. Nevzdávají se, i když také mají rodiny, nebo se starají o stárnoucí rodiče. Skoro žádná z nich nepřemýšlí nad tím, že by se přestala věnovat své práci. Ze dne na den se připravují na vyčerpávající práci s malými dětmi. Plánují školní i třídní vzdělávací programy, individuální vzdělávací plány, diagnostiky, evaluace, denní přípravy, debatují s rodiči na téma výchovně-vzdělávacího působení na děti, atd. Plánují, vyhodnocují, projektují, poctivě plní zadané úkoly.

Přes tyto náročné situace jsme dokázaly dětem v naší MŠ zpestřit jejich program. Ještě před zpřísněním podmínek děti navštívily besedu s p. spisovatelkou M. Harazimovou v Městské knihovně, zajely se podívat do ostravské ZOO. Zorganizovali jsme Pasování nejstarších dětí na předškoláky, které je zvěčněno místní televizí ITVO. Navštívil nás opravdový myslivec z Mysliveckého spolku Orlová, kterému jsme předali nasbírané kaštany a žaludy pro lesní zvěř. Na školní zahradě si děti vyzkoušely jízdu v tažném psím spřežení, na louce za městem pouštěly draky, pekly jablečné záviny, u vchodu do areálu byla uspořádána výstava dětských prací pod širým nebem. Vchody do jednotlivých tříd zdobí krásné podzimní dekorace.

Naše paní učitelky si při práci s dětmi nemohou dovolit únavu, vyčerpání nebo „blbou“ náladu. Jsou tady pro děti a to je hlavní.

 

Trelová Bohunka

MŠ Ke Studánce, Orlová

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 26.10.2020

Zpět na výpis