ZŠ Ke Studánce - Za komiksy do knihovny

Jelikož komiksy patří k jednomu z nejpopulárnějších literárních žánrů současnosti, vypravili jsme se ve čtvrtek 14. 2. do knihovny, abychom o nich získali podrobnější informace.

V úvodu lekce nám paní knihovnice objasnila, co to komiks vlastně je, jak jsou uspořádány obrázky s přidaným doprovodným textem, které tvoří dohromady příběh.  Vysvětlila nám rovněž pojmy panel, bubliny, piktogramy, strip, manga a charakterizovala hrdiny komiksů.

Dozvěděli jsme se rovněž, na čem staví angloamerický komiks a v čem je rozdílný od komiksu frankofonního.  Víme také, co je manga – označení pro japonský komiks a jeho typické znaky.

Nemohly chybět ani informace o autorech našich komiksů. Mnozí z nás znali jméno Jaroslava Foglara a jeho Rychlé šípy, časopis Čtyřlístek, komiksový časopis Jirka známého youtubera Jirky Krále. Z hodin vlastivědy jsou nám dobře známé komiksové příběhy Obrázky z českých dějin a pověstí.

Na závěr knihovnické lekce na nás čekal nelehký úkol – doplnit dle vlastní fantazie ukázku z komiksu Tři mušketýři. Jelikož nám šla práce docela dobře od ruky, zbyl ještě čas na prohlídku knihovny a možnost vypůjčit si nové knihy.

                                                                                 

                                                                                                                              Mgr. Vlasta Kramná a žáci 4. A


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.2.2020

Zpět na výpis