ZŠ Ke Studánce 1050 - MÓDA PRVNÍ REPUBLIKY

Počátkem října se žáci 9.A zúčastnili přednášky Móda 1. republiky, kterou zajišťuje Muzeum Těšínska v nových prostorách na ulici Polní v Orlové. Tyto a podobné akce probíhají v rámci oslav 100. výročí vzniku Československé republiky. Přednášku měla pro nás nachystanou konzervátorka textilu Ing. Ludmila Březinová, se kterou jsme se již v minulosti seznámili právě v souvislosti s restaurováním tradičních krojů a dobového oblečení.

Přiblížila nám módu v období mezi dvěma válkami, a to dámskou, pánskou i dětskou. Zvláště u dámského odívání mezi léty 1918-1938 bylo možno postřehnout proměny siluet oděvů, základních střihů, technologií šití, oděvních materiálů a doplňků oděvů. Autorka nám také představila nejznámější modelové a zakázkové domy i konfekci.

Přednáška nás velmi zaujala a už se těšíme na další akci ve spolupráci s muzeem, která proběhne v rámci projektového dne na naší škole dne 26.10. k výročí vzniku republiky. Do školy k nám zavítá historik Mgr.Petr Zajíček a přiblíží nám osobnost TGM v souvislostech vzniku ČSR. 

Mgr.Eliška Ulmanová, ZŠ Ke Studánce 1050  


Datum zveřejnění/aktualizace: 18.10.2018

Zpět na výpis