Problém množících se stížností občanů na nelegální nakládání s odpadními vodami v rodinné zástavbě

Přes rozsáhlou osvětovou a informační kampaň spojenou se zásadní změnou legislativy po vstupu do EU se část občanů, žijících v rodinných domech (dále RD) neřídí stávající právní úpravou, řešící likvidaci odpadních vod původem z RD (ne dešťové vody). Z tohoto důvodu dochází k poměrně četným stížnostem těch, kterým   zapáchající odpadní vody vytékají na jejich pozemky a působí jim škodu, nehledě na poškozování životního prostředí.

Z dosavadní činnosti, při šetření stížností  na místě pracovníky  odboru ŽP, vodoprávního úřadu,  vyplývají např. následující skutečnosti :

-          Někteří majitelé RD nemají povolení k vypouštění odp. vod a jsou napojeni na „nějakou“ kanalizaci v nejbližším okolí, jak jim to často bylo povoleno v dobách dávno minulých, ale i v 70 – 80tých letech. Povolení či kolaudace tohoto stavu jsou již neplatné (od 1.1.2008!), pokud neplatí za „službu“ městu či SMVAKu, kdy řádná likvidace odpadní vody je na obou těchto  subjektech.

-          Část majitelů RD má sice  nepropustnou jímku (žumpu), do které odvádí fekálie, ale kuchyňské popř. koupelnové odpadní vody vypouští jinam, evidentně nepovoleně (obdobně do kanalizace či do „podmoku“) což je zřejmě častým zdrojem problémů a stížností.

Bylo zjištěno, že na území města se nachází řada „kanalizačních“ potrubí různého původu, která nejsou řádně povolena, kolaudována, evidována ani provozována, což je v rozporu se zákony o vodovodech a kanalizacích a nepřímo se zákonem o vodách. Do těchto potrubí je historicky napojena řada RD, vč. dešťových vod, což mnohdy jejich současní majitelé ani nevědí…… Funkce těchto potrubí je většinou jako „sběrač“, který ústí bez čištění a nekontrolovaně do terénu, často v lese nebo v nepřístupných místech, kde to „nikomu nevadí“.

V souvislosti s blížícím se zprovozněním nové splaškové kanalizace je příležitostí části vhodně lokalizovaných RD vyřešit problém likvidace odpadních vod  napojením na tuto kanalizaci. V ostatních případech je nezbytné najít jiné vhodné technické řešení – nepropustnou jímku (žumpu) nebo domovní čistírnu odpadních vod.

MěÚ, odbor výstavby a životního prostředí jako vodoprávní úřad je věcně příslušný k řešení této problematiky a jeho pracovníci vám v případě potřeby kvalifikovaně poradí jak postupovat.


Datum zveřejnění/aktualizace: 1.3.2021

Zpět na výpis