Odpady podnikatelů

Ke každému domu či bytu náleží popelnice na směsný komunální odpad. Ne každý živnostník však ví, že ti kteří svou činností produkují odpady, jsou povinni ze zákona zajistit třídění a odvoz odpadu. 

Zákon o odpadech říká, že každá právnická či fyzická podnikající osoba, při jejíž činnosti vznikají odpady, se řadí mezi původce odpadu a platí pro ni pravidla daná zákonem.


Tzv. živnostenský odpad je podobný domovnímu odpadu, vzniká však při nevýrobní činnosti osob oprávněných k podnikání (např.: kanceláře) a jde o odpad z obchodu a služeb a průmyslový odpad nesouvisející s výrobou.

 

V případě, že živnostník pracuje v sídle firmy, která je na adrese jeho trvalého bydliště, jsou zákonné povinnosti stejné. Je nutné rozlišovat nakládání s komunálním odpadem z domácnosti dané fyzické osoby a nakládání s odpadem vznikajícím při podnikatelské činnosti dané osoby, i když tento odpad má podobné složení jako komunální odpad z domácností.

V praxi je to však tak, že mnoho živnostníků využívá obecní systém odpadového hospodářství bez smlouvy, a to v rámci komunálního odpadu, který je ovšem určen pouze pro odpad domácností. Tímto vzniká situace, kdy podnikající fyzická osoba porušuje předpisy a neodvádí poplatky obcím za sběr a zpracování odpadu. 

Pokud živnostník využívá systém města pro nakládání s komunálním odpadem bez písemné smlouvy s městem nebo v rozporu se smluvními podmínkami (např. vhazováním odpadu do nádob určených výhradně pro nepodnikající fyzické osoby), může mu být ze strany příslušného obecního úřadu či České inspekce životního prostředí uložena pokuta až do výše 1 mil.  Kč. Stejný postih hrozí i v případě, že nebude mít zajištěn žádný z uvedených způsobů využití nebo odstraňování odpadů v souladu se zákonem.

 

Podnikatel si tedy buďto zajistí externě vlastního dodavatele odpadové služby, který je k tomu způsobilý, nebo uzavře smlouvu se SMO Orlová, městská akciová společnost.

 

Žádný podnikatel by neměl „parazitovat“ na systému města a dávat odpady ze své výdělečné činnosti do nádob, které jsou určeny pro občany města (barevné nádoby na separovaný odpad, popelnice na komunální odpad, sběrný dvůr), a to bez ohledu na to, že je zároveň občanem města a platí za likvidaci odpadu ze své domácnosti. 

 

 

V případě zájmu může každý podnikatel uzavřít smlouvu se SMO, městská akciová společnost, Okružní 988, Orlová-Lutyně, mohou se obracet jmenovitě na:

Ing. Kamilu Vaculíkovou,

tel.: +420 596 585 542,

email: vaculikova@smo-orlova.cz. 

Objem nádob je  240l nebo kontejner 1100l. Četnost svozů je možno zvolit na 1x, 2x měsíčně, a 1x, 2x, a 3x týdně


Datum zveřejnění/aktualizace: 30.5.2023

Zpět na výpis