Zámecký park

Zámecký park je památkově chráněným objektem a kulturní památkou od roku 1965 zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. Park se rozkládá se na ploše 4,5 hektaru na místě bývalého zámku a je současně doposud jedinným registrovaným významným krajinným prvkem dle zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb).
Zde uvádíme krátkou charakteristiku a historii zámeckého parku.

Orlovský zámek a historie zámeckého parku

Zámecký park ve staré Orlové je přírodně krajinářské kompozice, byl vybudován v roce 1765 jako součást Orlovského zámku, který byl postaven r.1765 Arnoštem L. Bludovským z Bludovic na místě staršího kláštera benediktek z r.1269. Jednalo se o výstavní barokní budovu, která byla vybudována z podnětu Vladislava Opolského a nákladem význačného slezského šlechtice Arnošta Leberechta Bludovského z Bludovic.

Park s nemocnicí

Roku 1902 byla v zámku zřízena nemocnice, adaptovaná za 1. světové války a existující do roku 1968. Později byl objekt upraven pro kulturní účely. Když z areálu zámku byla vybudována nemocnice, park plnil funkci odpočinkového zázemí pro pacienty.

Následky poddolování

V roce 1974 však byly všechny objekty zámku (resp. nemocnice) zbořeny z důvodu narušení staveb vlivem poklesů terénu, jako následků důlní činnosti šachet. Zámek byl proto stržen a s ním byla zlikvidována i část zámeckého parku. Současně byly značně poškozeny porosty dřevin v parku, ten svými vyvrácenými a padlými stromy značně připomínal prales.

Obnova parku

V 90. letech byla zahájena asanace a regenerace parku, která byla dokončena v roce 2000. Současně byly značně poškozeny porosty dřevin v parku, které vyvrácenými a padlými stromy připomínaly prales.
V roce 1994 byla vypracovaná studie řešení Asanace a regenerace parku. Akce byla zahájena rozsáhlým kácením stromů a odstraňováním vývratů poddolované vegetace v zimní období roku 1994/95. Na finančních nákladech se podíleli stejným dílem Důl Doubrava, nyní ČSA, Důl Fučík, nyní Důl Odra a město Orlová.
V rámci revitalizace parku došlo k obnově parkových luk (původní bylinné partie byly ponechány) a k výsadbě keřového patra. V závěru prací se vysázely exotické druhy dřevin Rekonstrukce parku byla dokončena v roce 2000 a s následným doplněním mobiliáře, laviček, košů.

Reprezentační dřeviny

Nejstaršími stromy v parku je několik obřích jasanů, jejichž stáří se odhaduje na 300-335 let, tzn. jsou starší než byl zámek. Stromy byly silně poškozeny a jsou speciálně ošetřeny. Složení parkových porostů je dále z javorů, dubů, jírovců, akátů, lípy, habrů, jasanů, břízy, olše. Výsadbami je udržována původní skladba dřevin. V poslední fázi úpravy parku byly vysázeny i exotické druhy dřevin:

  • 1 Fagus silvatica Atropurpurea buk lesní (červenolistá forma)
  • 2 Liriodendron tulipifera - liliovník tulipánokvětý
  • 3 Fagus silvatica Pendula - buk lesní (převislý)
  • 4 Ginkgo biloba - jínan dvoulaločný
  • 5 Catalpa bignoides - katalpa
  • 6 Acer platanoides Crimson King - javor mléčný červenoslitý

Využití parku

Zámecký park slouží k odpočinku i poznávání všem obyvatelům našeho města Orlové

Zdroje

Interní zdroje MěÚ Orlová, http://www.hrady.cz/index.php?OID=2820, http://www.infoportaly.cz/karvinsko/orlova/1000-zamecky-park-zkraslily-stromy


Datum zveřejnění/aktualizace: 1.3.2021

Zpět na výpis