Jak si (ne)otrávit vzduch v našem okolí

Jak si (ne)otrávit vzduch v našem okolí

Aglomerace Moravskoslezský kraj je dlouhodobě silně imisně zatížená oblast. Zatímco po r. 1989 došlo k podstatnému zlepšení stavu ovzduší vlivem poklesu průmyslové výroby, velkých investic do ekologických opatření a šetrnějších technologií, od r. 2000 kvalita ovzduší stagnuje.

Nadlimitní koncentrace tuhých suspendovaných částic frakce PM10 a benzo(a)pyrenu jsou hlavním důvodem, proč je velká část Moravskoslezského kraje (včetně území obce Orlová) vyčleněna jako „oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší“. Tento pojem zavedl v roce 2002 zákon č.86/2002 Sb., o ochraně ovzduší. Zjednodušeně se jedná o vymezenou část území, kde je překročena hodnota stanovených imisních limitů pro znečišťující látky.

Až z 80 procent se na produkci prachu, oxidu uhelnatého, organických látek a těžkých kovů v Orlové podílí lokální topenišťě – domácí kotelny.

Využívání nekvalitního uhlí a materiálů, které jako palivo ani označit nelze, ovlivňuje zejména kvalitu ovzduší v lokalitě, kde je zdroj umístěn. Spalování odpadu je zákonem o ochraně ovzduší zakázáno, občané jsou povinni nakládat s odpady podle systému, který stanoví město, ve kterém žijí (cílem je co nejvíce odpadů vytřídit).

Lidé si neuvědomují, že pokud v kotli nebo kamnech spálí odpad, díky nízkým teplotám nedojde dokonalému spalování (na rozdíl od specializovaných spaloven odpadů) a jedovaté látky zamořují jejich okolí – vzduch a následně i půdu. Některé látky jsou velmi těžko odbouratelné a hromadí se.

Jak škodí spalování odpadů?

  • Plasty - při jejich pálení vzniká nejvíce jedovatých látek. Např. při spalování PVC unikají do ovzduší dioxiny a sloučeniny chlóru. Spalováním polystyrenu vzniká jedovatý styren. Spalováním plastových fólií a lahví se do ovzduší dostanou polyaromatické uhlovodíky. Plastové obaly a výrobky patří do kontejneru na plasty.
  • Staré palety, dřevo z demolice, rozbitý nábytek, chemicky ošetřené dřevo, natřená prkna - při jejich spalování se uvolňují například dioxiny a formaldehyd. Chemicky ošetřené dřevo, nábytek, dřevotříska apod. patří do sběrného dvora, starý nábytek je vhodnější dát či prodat do bazaru.

Víte, že pálením takového dřeva vyprodukujete asi 50 - 500krát více dioxinů než při topení čistým palivovým dřívím?

  • Spalování nápojových kartonů (obalů od mléka, džusů apod.) produkuje jedovaté chlororganické látky a těžké kovy. Tyto obaly patří do tříděného odpadu.
  • Celobarevné letáky a časopisy obsahují velké množství těžkých kovů z barev a uvolňují se při spalování. Papír patří do tříděného odpadu nebo do sběrného dvora.
  • Pálením pneumatik vnikají polyaromatické uhlovodíky (PAU) a další jedovaté látky.
    Staré pneumatiky patří do sběrného dvora.
  • Dokonce i tráva či listí mohou být zdrojem škodlivých látek, pokud je pálíme na zahradě. Větší množství rostlinných zbytků patří na kompost nebo do sběrného dvora

Škodliviny, které takto vznikají, jsou karcinogenní a mají dlouhodobé negativní účinky na lidské zdraví – např. zvyšují náchylnost lidského organismu k respiračním onemocněním, cukrovce a ischemické chorobě srdeční, těžké kovy obsažené v plastech poškozují játra, ledviny a vyvíjející se plod v těle matky.

Vzhledem k neustále stoupajícím cenám energií a k tíživé sociální situaci v regionu jsme si vědomi, že je velmi obtížné motivovat občany ke změně způsobů vytápění domácností. Přesto žádáme všechny, kterým není lhostejné prostředí, v němž žijí, aby přispěli k čistějšímu ovzduší. Záleží na každém z nás, kolik jedů vypustíme do vzduchu.


Datum zveřejnění/aktualizace: 1.3.2021

Zpět na výpis