Údržba zeleně, pozemků města i ostatních vlastníků

Na území obce se nachází neudržované nebo zaplevelené pozemky. Tráva na pozemcích dosahuje téměř výšky dospělého člověka. Zejména v letních měsících občany obtěžují kvetoucí trávy, jejichž pyl obtěžuje okolí, zejména alergiky.

Co se s tím dá dělat?

Základní informace k životní situaci:

V našem právním systému se k této životní situaci váže několik zákonných ustanovení, především zákon č. 326/2004 Sb. (rostlinolékařský zákon), zákon č. 128/2000 Sb. (o obcích), a do jisté míry i občanský zákoník č. 89/2012 Sb.

Postup dle rostlinolékařského zákona:

Pokud bychom chtěli na dotčeném pozemku prokázat přítomnost škodlivých organismů, musíme se obrátit na Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZUZ), jehož součástí je od roku i rostlinolékařská problematika a vyžádat si posouzení. Na základě posudku rostlinolékařské správy se obec s rozšířenou působností rozhoduje o zahájení správního řízení o pokutě (přestupku – správním deliktu). Nutnost opírat se vždy o posudek ÚKZUZ není sice zakotvena v zákoně, ale prokázání škodlivých organismů vyžaduje odborné posouzení, protože zákon s termínem „škodlivý organismus“ jednoznačně vymezuje paragrafy souvisejícími s existencí škodlivých organismů.

Přestupky (v případě fyzických osob) nebo jiné správní delikty (v případě osob právnických) týkající se tohoto ustanovení /§ 3 odst. 1 písm. a)/, jde-li o výskyt a šíření plevelů, jakožto škodlivých organismů, které se šíří z neobdělávané zemědělské půdy a neudržované nezemědělské půdy a které ohrožují životní prostředí nebo zdraví lidí nebo zvířat, projednávají podle § 73 odst. 3 zákona o rostlinolékařské péči ve svých obvodech obecní úřady obcí s rozšířenou působností a zároveň ukládají odstranění zjištěných nedostatků se stanovením lhůty. V zákoně je uvedena i výše pokut pro fyzické a právnické osoby nedodržující ustanovení podle § 3 písm. a) zákona č. 326/2004 Sb. V případě fyzických osob je pokuta stanovena dle § 79 písm. b) do 30 000 Kč a u právnických a podnikajících fyzických osob je možné vybrat pokutu až do výše 500 000 Kč dle § 79 písm. f) zákona č. 326/2004 Sb.

Postup podle zákona o obcích:

Podle úpravy zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, platné do 31.12.2002 bylo možné fyzické osobě, která neudržovala čistotu a pořádek na svém nebo jí užívaném pozemku tak, že narušila vzhled obce, uložit pokutu do výše 10 000 Kč. Toto ustanovení bylo následně zrušeno a obdobná úprava ve vztahu k fyzickým osobám v současnosti neexistuje. V současnosti je možné uložit na základě § 58 zákona o obcích pokutu až do výše 100 000 Kč právnické osobě a fyzické osobě - podnikateli, která neudržuje čistotu a pořádek na pozemku, který užívá nebo vlastní, tak, že naruší vzhled obce.

Ustanovení občanského zákoníku:

Dle nového občasnkého zákonníku č. 89/2012Sb., je povinností vlastníka pozemku zdržet se všeho, co by okolní sousedy obtěžovalo. Tato problematika je řešena v zákoně §1013 - 1023, přičemž je zde i vyjmenováno, které činnosti by mohly sousedy obtěžovat. Pokud nedochází k udržování pozemků a tím je okolí obtěžováno, je možno tetno spor řešit občanskoprávní cestou. Podnět musí být podán místně příslušnému soudu k řešení.

Invazní rostliny:

Častým problémem neudržovaných pozemků je rozšiřování invazních druhů, jako je křídlatka japonská (Reynoutria japonica). Jedná se o škodlivý organismus, který se nekontrolovaně šíří a vytlačuje ostatní přirozené a původní druhy ze stanoviště.

Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.):

Každý občan může vznést podnět k údržbě pozemku příslušnému obecnímu úřadu s rozšířenou působností.
Dozor nad dodržováním povinnosti zjišťovat a omezovat výskyt a šíření škodlivých organismů dle § 3 odst. 1 písm. a), zákona č. 326/2004 Sb. vykonává Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace:

Na základě podnětu občanů je příslušný úřad obce s rozšířenou působností kompetentní danou situaci řešit. Přímo v terénu probíhá kontrola skutečného stavu pozemku a na základě terénního zjištění se stanovuje úřední postup.

Jakým způsobem můžete zahájit řešení této životní situace:

Písemně poštou, e-mailem či telefonicky.

Kde, s kým a kdy můžete tuto životní situaci řešit:

Tuto situaci můžete řešit v úředních hodinách na Městském úřadě Orlová.

1) Neměstské pozemky: odbor výstavby a životního prostředí, Orlová 1, Staré náměstí č.p 76, přízemí budovy Staré Radnice, ul.Staré náměstí 76, Orlová - Město, kancelář 121,
Ing. Lucie Kollárová, tel: 596 581 720, referent na úseku ochrany přírody

 2) Městské pozemky: odbor správy majetku a hospodářské správy, budova městského úřadu Osvobození 796, Horní Lutyně
Ing. Kristýna Dvoroková 596 581 318 referent správy a údržby zeleně

Podle kterého právního předpisu se postupuje

- zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), v platném znění
- zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění 
- zákon č. 326/2004 Sb., zákona o rostlinolékařské péči, v platném znění


Datum zveřejnění/aktualizace: 1.3.2021

Zpět na výpis