Historie Orlové - 1993

  • Tento rok se nesl ve znamení oslav 770 let existence Orlové. Akce k tomuto výročí probíhaly po celý rok, vyvrcholení bylo soustředěno na dobu 4. až 14. září. Uskutečnila se Všeobecná výstava, navazující na tradici Města Orlové (průmyslový, prezentace 27 firem), pavilon B v Domě dětí a mládeže Orlová (kulturně společenský, prezentace historie a současnosti města).
  • Z dalších akcí připomínáme koncert orlovských rodáků (Xenie Hranická, Bohdan Warchal aj.), folklorní odpoledne v letním kině, námětové cvičení hasičů, celorepublikový seminář starostů (240 zástupců měst a obcí), slavnostní mše svatá v kostele Narození P. Marie v Orlové-Městě.
  • V souvislosti s rozdělením Československa a následné měnové odluce si občané zvykali na kolkované peníze od 100 korun výše. Kolkování i následná výměna za nové české bankovky proběhly v Orlové bez problémů. Další novinkou byl vznik zdravotních pojišťoven. První své služby začala na území našeho města nabízet Všeobecná zdravotní pojišťovna (leden 1993), od 1. 7. 1993 pak Revírní bratrská pokladna.
  • V Orlové-Lutyni Na Stuchlíkovci byl zahájen provoz benzinové čerpací stanice Kran a v Orlové-Porubě probíhala výstavba Autosalonu Kudrna.

Datum zveřejnění/aktualizace: 1.1.1993

Zpět na výpis