Fotogalerie - BUDKOVÁNÍ SKLÍZÍ OHLAS U DĚTÍ I PTÁČKŮ

28.3.2022

Koncem uplynulého školního roku smontovali žáci 4. a 5. tříd ze všech orlovských základních škol celkem 18 ptačích budek, které se v těchto dnech rozmísťují po Orlové. Montáž ptačích budek proběhla v prostorách domu dětí a mládeže pod vedením členů pracovní skupiny pro rozvoj kompetencí dětí a žáků v polytechnickém vzdělávání v rámci projektu MAP II – ORP Orlová – Místní akční plán vzdělávání.

Výroba a vyvěšování budek je jedním z nejznámějších a nejrozšířenějších způsobů, jak lidé pomáhají ptákům. Právě pomoc lokálnímu ptactvu je hlavním smyslem této projektové aktivity. Nezanedbatelný je přitom také výchovný aspekt, kdy se děti tímto způsobem učí odpovědnému vztahu k přírodě.

Budky děti skládaly ve dvojicích a šlo jim to moc dobře. „Během sestavování si vyzkoušely svoji zručnost a manuální dovednost při práci se šroubky, šroubovákem, schopnost pracovat podle návodu a také to, jak dovedou mezi sebou spolupracovat a pomáhat si. Děti se do montáže ptačích budek pustily s chutí a radostí a během hodiny měla naše třída budky hotové,“ napsala o akci Budkování učitelka ze školy Ke Studánce Mgr. Andrea Holaňová.

Jako první se vyvěšování smontovaných ptačích budek po městě ujaly členky Dětského parlamentu Orlová. Po dvou ptačích budkách zavěsily v areálech základních škol U Kapličky a Ke Studánce a také v areálu Klubu Spirála. Také další budky budou vyvěšeny na stromech v areálech základních škol a na dalších místech, kde je nedostatek přirozených hnízdních dutin.




Zpět na výpis