Do základních škol v Orlové vstoupí virtuální realita, město za více než 33 milionů zmodernizuje učebny

ORLOVÁ, 30. 4. 2024 – Začátkem léta začne modernizace odborných učeben na orlovských základních školách. Projekt ve výši zhruba 33 milionů korun usiluje o zavedení pokročilých metod vyučování prostřednictvím virtuální reality. Rozvíjet bude klíčové schopnosti a znalosti například v oblasti cizích jazyků a přírodních věd. Dále podpoří technické a řemeslné obory a práci s digitálními technologiemi. Městu se podařilo získat dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj, která by mohla pokrýt až 80 % z plánovaných nákladů.

„Ve snaze poskytnout našim studentům nejlepší možné vzdělání a připravit je na 21. století, jsme se rozhodli zavést digitální technologie do výuky na našich základních školách. Virtuální realita přináší nepředstavitelné možnosti. Žáci nebudou jen pasivními pozorovateli, ale aktivními účastníky ve svém vlastním vzdělávání. Díky tomu budou moci prozkoumávat historická místa, cestovat vesmírem, zkoumat biologické procesy a mnoho dalšího, a to vše z pohodlí školní učebny,“ konstatoval místostarosta Roman Galia.

Školy zavedením výuky virtuální reality reagují na rychlý rozvoj digitálních technologií. Umožní přístup žákům i učitelům k finančně náročnější metodě výuky, jež má ale prokazatelně vyšší efekty při získávání a osvojování vědomostí a zkušeností. Nové technologie přináší možnost intenzivního zapojení smyslů, což žákům umožní lépe porozumět a zapamatovat si výukový materiál.

„Jsme přesvědčeni, že zavedení virtuální reality do výuky přinese nejen zábavu, ale je také důležitým krokem směrem k modernímu a efektivnímu vzdělávání. Těší nás, že tyto nové možnosti můžeme otevřít právě našim žákům,“ dodává Galia.

Kromě virtuální reality se žáci seznámí také s 3D tiskem, který může být využit pro výuku v mnoha oblastech, jako je biologie, chemie, fyzika, geografie, historie, architektura, umění a design. Pomocí 3D tisku lze vytvářet realistické modely, které pomáhají studujícím vizualizovat a lépe pochopit složité koncepty a jevy.

S rostoucím využíváním technologií ve vzdělávání je rovněž důležité zajistit bezpečnost a ochranu dat. „Bezpečnost žáků je naší prioritou. Proto budeme dbát na to, aby veškerá digitální technologie byla vybavena bezpečnostními systémy a respektovala zásady ochrany osobních údajů,“ ubezpečil Galia.

Modernizace orlovských škol se skládá ze dvou etap. V první etapě, která se uskuteční během letošních letních prázdnin, nový kabát získají učebny na základních školách K. Dvořáčka, Mládí a Ke Studánce, kde bude řešena také vnitřní konektivita škol. Ve druhé etapě, která bude realizována v příštím roce, dojde k modernizaci učeben na základních školách Školní a U Kapličky.

Realizace projektu bude dotačně podpořena Ministerstvem pro místní rozvoj z Integrovaného regionálního operačního programu prostřednictvím ITI (Integrovaná teritoriální investice Ostravské metropolitní oblasti), a to ve výši 27 milionů korun.

KONTAKT PRO MÉDIA:
Mgr. Sandra Štrejlová
tisková mluvčí
email: sandra.strejlova@muor.cz
tel: 596 581 142, mob.: 733 630 757


Datum zveřejnění/aktualizace: 30.4.2024

Zpět na výpis