Orlová opraví střechu parkovacího domu a zajistí více než 100 nových parkovacích míst

ORLOVÁ, 11. 3. 2024 – Až 120 nových parkovacích míst by mohlo vzniknout v rámci rekonstrukce parkovacího domu na orlovském sídlišti V. etapa. Město plánuje rozsáhlou obnovu objektu, kterou současně využije pro posílení nabídky parkování v místě, kde plochy pro auta dlouhodobě chybí a zaparkované vozy znesnadňují svoz odpadu, čištění komunikací apod. Současná kapacita parkovacího domu je 154 míst, nově by zde mohlo zaparkovat 274 řidičů.

V roce 2021 Orlová dokončila první etapu rekonstrukce parkovacího domu, která znamenala především jeho stabilizaci. Podloží bylo zpevněno tlakovou injektáží a jižní stěna podepřena. Došlo také k přeložení kanalizace mimo objekt. Druhá část rekonstrukce, kterou město chystá, bude mnohem rozsáhlejší a rovněž finančně náročnější. Parkovací dům čeká sanace střešního pláště, který silně poškodila zatékající voda a posuny objektu.

„Museli jsme začít řešit havarijní stav střechy této budovy, což současně využijeme pro rozšíření parkovací kapacity. Nefunkční dětské hřiště, které na střeše bylo, odstraníme a na nevyužité asfaltové ploše, která je za parkovacím objektem a není vhodná pro parkoviště, vybudujeme hřiště nové,“ uvedl místostarosta Orlové Roman Galia.

Plánovaná rekonstrukce bude dalším krokem k modernizaci městské infrastruktury a zlepšení životních podmínek pro obyvatele města. „Jednou z nutných záležitostí k dořešení byly samozřejmě příjezdové a výjezdové trasy na nové parkoviště. Jako nejvhodnější varianta je navržena příjezdová komunikace kolem obytného domu. Nová cesta bude mít odhlučněný povrch, stávající chodníky propojíme místy pro přecházení a vedle komunikace vznikne zcela nový chodník,“ říká Galia a doplňuje: „Při rekonstrukci parkovacího domu je samozřejmě důležité zohlednit bezpečnostní standardy a především potřeby obyvatel. Nový chodník bude přirozeně vybaven bezbariérovými nájezdy a nainstalujeme zde rovněž moderní LED svítidla.“

Na rekonstrukci parkovacího objektu město v současné době připravuje projektovou dokumentaci.  Pokud vše půjde podle plánu, stavba by mohla být povolena do konce roku a realizace by mohla začít v roce 2025. Celkové náklady stavby budou známy po dokončení projektové dokumentace a po vysoutěžení zhotovitele stavby. 

Parkovací objekt slouží občanům od konce roku 2003, kdy byl vybudován ve spolupráci se švýcarským družebním městem Illnau-Effretikon.

KONTAKT PRO MÉDIA:
Mgr. Sandra Štrejlová
tisková mluvčí
email: sandra.strejlova@muor.cz
tel: 596 581 142, mob.: 733 630 757


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.3.2024

Zpět na výpis