Na největším orlovském sídlišti vznikne nové hřiště. Orlované se ho dočkají už letos

ORLOVÁ, 29. 2. 2024 – V letošním roce vznikne v Orlové už pětatřicáté hřiště. Město jej postaví na největším orlovském sídlišti V. etapa. Orlová tak pokračuje v pravidelných investicích do obnovy i do výstavby nových certifikovaných dětských hřišť. Dosud jich je na území města 34. Nejnovější prostor určený ke hrám ponese název Oranžové hřiště, protože se na jeho výstavbě finančně spolupodílí Nadace ČEZ.

Poté, co město v roce 2021 z bezpečnostních důvodů uzavřelo na sídlišti V. etapa hřiště na střeše parkovacího objektu, hledalo možnosti a plochy pro vybudování nové a moderní zóny, a to především pro své nejmladší občany. Právě pro ně totiž v této části města hrací plocha citelně chybí.

„Pro realizaci projektu Oranžové hřiště jsme vybrali nevyužívanou asfaltovou plochu, která se nám jevila jako nejvhodnější. Ta se nachází vedle školního hřiště a navíc je umístěna přímo uprostřed sídliště, takže prostor bude přístupný opravdu pro všechny,“ upřesnila starostka Lenka Brzyszkowská.

Současnou asfaltovou plochu město odstraní, stavbaři provedou terénní úpravy a pak se nainstalují dětské prvky. Povrch hřiště bude z lité pryže, která je pro daný účel velmi komfortní a bezpečná. Vznikne tak velkorysá zóna pro rodiče, aby mohli na své ratolesti dohlížet z pohodlí a zároveň se scházet s místní komunitou. Herní prvky Orlová vybrala s ohledem na věkovou kategorii, čili pro děti do 6 let.

„Nové dětské hřiště bude svým způsobem jedinečné. Jako první ve městě bude mít zbrusu nový herní prvek, který tu zatím není, a to trampolínu zapuštěnou do terénu. Na hřišti budou hned dvě. Rodiny s dětmi se mohou těšit na závěsné houpačky, balanční pružinovou desku a prolézací herní sestavu s klouzačkou. Dopadové plochy z lité pryže tlumí náraz a v případě pádu snižují riziko poranění,“ řekla starostka Orlové, která věří, že si rodiče i děti nový prostor užijí a občané budou s výslednou podobou spokojeni.

Na sídlišti V. etapa se nachází také dvě mateřské školy, které budou mít Oranžové hřiště v docházkové vzdálenosti a v rámci oživení a zpestření výuky jej mohou navštěvovat. Určeno však bude obyvatelům celého města, případně jeho návštěvníkům z blízkého okolí, protože se jedná o veřejně přístupný prostor. Hřiště tak poslouží nejen k zábavě, ale také pro učení a rozvoj sociálních dovedností.

Město právě hledá zhotovitele dvoumilionového projektu, přičemž výstavba začne ihned po jeho výběru a po uzavření smlouvy.


Datum zveřejnění/aktualizace: 29.2.2024

Zpět na výpis