Orlovský Domov pro seniory Vesna využívá k péči o seniory virtuální realitu. I díky tomu získal nejvyšší hodnocení profesní asociace

ORLOVÁ, 14. 2. 2024 – Orlovský Domov pro seniory Vesna získal Značku kvality v sociálních službách. Asociace poskytovatelů sociálních služeb, která je největší profesní organizací sdružující poskytovatele sociálních služeb v ČR, domovu v rámci hodnocení udělila pět z pěti možných hvězdiček. Stal se tak teprve druhým domovem na Karvinsku, který toto ocenění obdržel. Slavnostní odhalení certifikátu proběhlo 13. února za přítomnosti vedení města Orlové a ředitele Domova Vesna Víta Macháčka.

„Žádost o certifikaci jsme podali v březnu loňského roku. Hodnotí se oblasti ubytování, kultura a volný čas, péče, stravování a partnerství. Přijede kontrolní tým a prověří každou oblast péče o klienta,“ popisuje ředitel Vít Macháček.

Každý klient Domova pro seniory Vesna má svůj vlastní pokoj. K péči o klienty tu nově využívají také virtuální realitu. „Virtuální realita, kterou jsme zavedli loni v červenci, je na programu jednou až dvakrát týdně. Během té doby se vystřídají zhruba čtyři klienti. Nejvíce oblíbenou činností je pádlování na kajaku, tím se spojí jak fyzická aktivita, tak zrakový vjem,“ popisuje aktivizační pracovník Tomáš Fořt a dodává, že mezi klienty je o virtuální realitu stále vyšší zájem. „Někteří klienti mají zpočátku strach, například z hloubky, ale snažím se jim vždy vysvětlit, že sedí na židli a nemůže se jim nic stát. Pokud však strach nadále přetrvává, aktivitu ukončíme. Nicméně většina z nich ten strach překoná a nakonec se tomu i sami zasmějí,“ vysvětluje práci s virtuální realitou Fořt. Senioři se díky této aktivitě podívají i na vzdálená místa, která by jinak nenavštívili.

Odborná porota rovněž ocenila přístup ke klientům, volnočasové aktivity a především také kvalitní bazální stimulaci. Domov totiž vlastní certifikát „Pracoviště využívající koncept bazální stimulace v péči o klienty“. Jedná se o koncept, jenž podporuje komunikaci, vnímání a pohybové schopnosti člověka. Díky tomuto způsobu péče mohou zmírnit bolest nebo zlepšit spánek klientů. „Zejména u osob se zdravotním postižením a seniorů, kteří trpí demencí, je bazální stimulace zásadním předpokladem pro kvalitní péči. Z toho důvodu zajišťujeme nejen školení našich zaměstnanců, ale s prvky bazální stimulace seznamujeme i neproškolený personál tak, abychom poskytovali jednotnou péči,“ upřesňuje ředitel seniorského domova Macháček. 

Metodu využívají zejména u uživatelů nepohyblivých nebo se změnami v hybnosti. Dále pak u uživatelů s demencí, po cévní mozkové příhodě nebo v terminálním stádiu nemoci. V evidenci žádostí mají nyní ve Vesně 420 přihlášek, které vyhodnocuje komise podle potřebnosti a stavu žadatele. Domov v současné chvíli zaměstnává 86 zaměstnanců.

KONTAKT PRO MÉDIA:
Mgr. Sandra Štrejlová
tisková mluvčí
email: sandra.strejlova@muor.cz
tel: 596 581 142, mob.: 733 630 757


Datum zveřejnění/aktualizace: 14.2.2024

Zpět na výpis