Orlovská radnice zajistila další zubařské kontroly, tentokrát na ně vyrazí předškoláci

ORLOVÁ, 05. 12. 2023 – Orlová pokračuje v projektu „Školáci k zubaři“. Dohoda města s ostravskou dentální klinikou umožní další zubařské prohlídky pro šest desítek orlovských předškoláků. Vyjedou na ně do zázemí zubní kliniky v Ostravě už tento pátek 8. prosince. Předškoláky dopraví autobus, který hradí město. 

Orlová se opět dohodla s dentální klinikou AJNA dental clinic, která registruje nové pacienty, včetně dětí. Všem poskytuje péči hrazenou pojišťovnami. Orlovská radnice se rozhodla zjistit zájem rodičů o tuto možnost prevence, registrace a ošetření jejich dětí. „Již na jaře byl o tento projekt veliký zájem. Tehdy se nám přihlásili rodiče asi 300 žáků. Nyní jsme se rozhodli zajistit preventivní prohlídku také pro děti z orlovských mateřinek,“ vysvětlila starostka Orlové Lenka Brzyszkowská a dodává: „Tentokrát k zubaři vyrazí zhruba 60 dětí předškolního věku. Je zřejmé, že současné zubní ordinace, kterých je v Orlové činných 12, nemohou takový zájem teď, ale ani v blízké budoucnosti, zvládnout. Jde o děti, které zatím svého zubního lékaře nemají, což nechceme nechat bez povšimnutí.“ 

Projekt „Školáci k zubaři“ se soustředí na organizované bezplatné preventivní prohlídky školáků a předškoláků. Zubní vyšetření doplňují také praktické ukázky správné techniky čištění zubů. Právě zmíněná jarní prohlídka u dětí odhalila vysokou kazivost a u orlovských školáků bylo objeveno více než tisíc zubních kazů. „Rozhodli jsme se, že budeme pokračovat v dalším vyšetřování dětí ve školách tak dlouho, dokud se k nám nepřipojí další lékaři,“ uvedl stomatolog AJNA dental clinic Lubomír Beran.

U všech dětí, které rodiče posílají na preventivní prohlídku, je nutné odevzdat ve škole předem formulář „písemný souhlas zákonného zástupce“ a vybavit školáka průkazkou zdravotní pojišťovny. O výsledku kontroly se rodiče mohou následně informovat na klinice. Sami se pak rozhodnou pro další postup. Prozatím ostravská klinika AJNA bezplatně, v rámci veřejného zdravotního pojištění, vyšetřila a následně ošetřila žáky základních škol v Doubravě, Stonavě a Dětmarovicích.

Orlová také počítá s tím, že přivede nové zubní lékaře přímo do města. V polyfunkčním domě na novém náměstí se pro ně stále počítá se dvěma byty. Radní by přitom rádi uzavřeli spolupráci nejen se zubaři, ale také s dětskými lékaři, kterých je rovněž celorepublikově nedostatek. Podle starostky Brzyszkowské chce město lékařům pomoci nejen nabídkou bytu, ale i při zajištění či vybavení samotných ordinací. Nyní už jedná o spolupráci s jednou zubní lékařkou, která je zatím na rodičovské dovolené. 

KONTAKT PRO MÉDIA:
Mgr. Sandra Štrejlová
tisková mluvčí
email: sandra.strejlova@muor.cz
tel: 596 581 142, mob.: 733 630 757


Datum zveřejnění/aktualizace: 5.12.2023

Zpět na výpis