Orlová po více než 20 letech změnila daň z nemovitostí, využila i možnosti snížení základní sazby

ORLOVÁ, 18. 9. 2023 – Orlová po více než dvaceti letech mění daň z nemovitostí. Zastupitelé se dohodli na tom, že město využije zákonné možnosti a sníží státem daný základní daňový koeficient vázaný na počet obyvatel až o tři kategorie. Současně Orlová zavede místní koeficient, který mohou města a obce stanovit samostatně. Zastupitelstvo Orlové tím chce kompenzovat fakt, že stát městu sebere část hlavních příjmů ze všech takzvaných sdílených daní – tedy z daní, které platí podniky, zaměstnanci a živnostníci. Základní koeficient daně z nemovitostí bude podle orlovských místních částí od 1,4 do 2,5. Místní koeficient, platný od 1. 1. 2024 pro celou Orlovou, bude mít hodnotu 2.

Orlová ubere ze základní sazby dané zákonem, protože tato sazba není schopná zohlednit specifika místních částí města. S tím dojde ke zrovnoprávnění základní sazby pro starší a novou zástavbu. Během posledních bezmála 23 let se snížená základní sazba vztahovala nikoliv na části města, ale na popisná čísla jednotlivých objektů. Kdo postavil po roce 2001 měl smůlu, jeho číslo popisné v původní vyhlášce města nebylo, a tak platil bez ohledu na lokalitu vyšší daň. „Tuto nespravedlnost jsme zrušili a koeficienty nastavili podle lokalit,“ uvedla starostka Orlové Lenka Brzyszkowská. 

Současně ale Orlová nově uplatní plošné místní zdanění nemovitostí. „Tato změna, kterou jsme museli udělat, je výsledkem přetahované mezi státem a všemi městy a obcemi v České republice o to, kolik jakých daní se vrátí do místních rozpočtů, čili tam, kde reálně žijí a pracují daňoví poplatníci. Když chceme mít v příjmu města daně z nemovitostí, což je podle mě naprosto oprávněné, protože my jsme ti, kdo řeší zasíťování, místní komunikace, dopravu k nemovitostem a řadu dalších služeb pro občany i firmy, musíme počítat s krácením jiných příjmů. Stát nám je s největší pravděpodobností prostě nepošle,“ vysvětlila starostka. 

Problém s rozdělováním daní podle ní řeší i Svaz měst a obcí ČR, který se nechce smířit s tím, že vláda plánuje ponechat v rozpočtu státu miliardy ze sdílených daní jako kompenzace za to, že daň z nemovitostí zůstane městům a obcím. Starostové se podle Svazu měst a obcí ČR obávají, že pokud tyto vládní návrhy dospějí až k platné změně systému daní, nebudou míst dost peněz na investice. „Pokud bychom nic neudělali a doufali, že se to nestane, nezaplatíme později třeba provoz městských sportovišť, nezůstane nám dost na kulturu a místní spolky, budeme škrtat rozvojové projekty a budeme mít co dělat, abychom zajistili hlavní funkce města – školství, sociální věci, čistotu a bezpečnost. To si nikdo při zdravém rozumu nemůže dovolit riskovat,“ doplnila starostka Brzyszkowská. 

Pro občany Orlové budou změny v koeficientech daní z nemovitostí znamenat, že jim pro rok 2024 přijdou nové výpočty daňové povinnosti. Ta bude v každém případě vyšší než v roce 2023. „Chápu, že lidé nebudou spokojení a vnímám to jako přenesení nepopulárních opatření ze státu na hlavy radních a zastupitelů jednoduchým systémem: my vám nepošleme peníze, a vy si je ber kde ber sežeňte od vašich občanů,“ míní starostka.

Změny v daních z nemovitostí uplatňuje Orlová poprvé od roku 2000, resp. 2001, kdy začala platit předchozí městská vyhláška o daních z nemovitostí. Místní koeficient v ní nebyl zakotven.  

KONTAKT PRO MÉDIA:
Mgr. Sandra Štrejlová
Tisková mluvčí
Email: sandra.strejlova@muor.cz
Tel: 596 581 142, Mob.: 733 630 757


Datum zveřejnění/aktualizace: 19.9.2023

Zpět na výpis