Více než desítce úspěšných zástupců orlovské kulturní scény poskytne město přes 400 tisíc korun neinvestičních dotací

ORLOVÁ, 31. 5. 2023 – Celkem 13 žadatelů z řad kulturních institucí, svazů a pořadatelů kulturně-společenských akcí letos uspělo se žádostí o dotace z fondu pro podporu kulturních projektů v Orlové. „Rada města podle svých kompetencí schválila žádosti a projekty v celkové výši 200.600 korun. Zastupitelstvu pak doporučila odsouhlasit rozdělení dalších 221.100 korun na financování subjektů a akcí, kde se jedná o částky vyšší než 50 tisíc korun. Shodli jsme se, takže zatím směřuje k orlovské kulturní sféře celkem 421.700 korun,“ uvedla starostka Orlové Lenka Brzyszkowská.

Částky vynakládané městem na kulturu jsou o dva řády vyšší, pohybují se v desítkách milionů korun a zahrnují i financování chodu domu kultury nebo městské knihovny. Bezprostředně kulturní scéně pomáhá město přes takzvaný variabilní fond kultury. Ten je určen pro uspokojování žádostí kulturních institucí, umělců a pořadatelů kulturních akcí a rozdělí letos okolo půl milionu korun. „Všechny žádosti jsme pečlivě zvažovali, vybírali jsme na základě doporučení Komise pro kulturní a spolkovou činnost ty žadatele, u kterých je záruka kvality, případně reprezentace našeho města minimálně v rámci kraje a České republiky,“ vysvětlil vedoucí odboru městských financí a školství Ing. Norbert Muczka.

Prostředky z rozpočtu Orlové tak získají například Sborové a instrumentální studio Orlová, ZUŠ J. R. Míši a její tvůrčí a výtvarné aktivity pro rodiče s dětmi, Nadační fond Gymnázia a Obchodní akademie na reprezentaci na mezinárodních festivalech, Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu na výroční a adventní koncerty, ale také zrakově postižení občané na Dny umění nevidomých na Moravě, spolek Olšina nebo pořadatelé Noci kostelů v Orlové či Svatováclavského hudebního festivalu.

Kromě kulturních a společenských aktivit podporuje Orlová ze svého rozpočtu i další možnosti trávení volného času ve městě. Na zájmovou činnost a práci spolků letos poskytne v součtu 132 850 korun. Pro podporu projektů pro děti a mládež vyčlenila rada města dalších 137 500 korun. Významné částky směřují také ke sportovním klubům, sportovcům a sportovním zařízením ve městě.

 

KONTAKT PRO MÉDIA:

Mgr. Sandra Štrejlová
Tisková mluvčí
Email: sandra.strejlova@muor.cz
Tel: 596 581 142, Mob.: 733 630 757


Datum zveřejnění/aktualizace: 31.5.2023

Zpět na výpis