Orlová získala 121 nových bytů!

Celkem 121 nových bytů o velikostech 0+1, 1+1 a 1+2 získalo město Orlová po právě ukončené rekonstrukci části A někdejšího hotelového domu Doubravan.

 

Na samotném počátku bylo potřeba stávající objekt od základů po střechu zcela přestavět a zrekonstruovat. Jednalo se především o kompletní a komplexní opravu vnějšího pláště budovy – zateplení 5 200 m2, výměnu oken a provedení nové střechy včetně zateplení – 1100 m2.

 

Uvnitř objektu musely být provedeny bourací práce, přičemž se projevily i statické poruchy a nedostatky původní stavby, které musely být sanovány. Přesto všechno se podařilo termín realizace zkrátit o dva týdny.

Bytové jednotky jsou umístěny ve 2. až 12. nadzemním podlaží objektu, v každém patře je situováno 11 bytů. V 1. podzemním podlaží jsou technické místnosti a sklepní boxy pro nájemníky, v prvním nadzemním podlaží pak komerční prostory.

 

Dům po kolaudaci získává popisné číslo 1390 a již za několik dní v něm najdou svůj domov takzvaně příjmově vymezené osoby. Plných 13 bytů je přitom takzvaně upravitelných pro potřeby imobilních občanů, tj. pro osoby postižené pohybově, zrakově, sluchově, mentálně, ale i osoby pokročilého věku.

 

Na tuto rekonstrukci získalo město Orlová dotaci ve výši 66 milionů 550 tisíc korun ze Státního fondu rozvoje bydlení. „To bylo rozhodujícím momentem k zahájení daných prací,“ uvedl orlovský místostarosta Radislav Mojžíšek a dodal: „Do té doby byl objekt využíván pouze z jedné třetiny, a to pro podnikatelské účely a kanceláře vybraných odborů městského úřadu.“

 

Celkové náklady na rekonstrukci pak představovaly částku 104 miliony korun. „Upraveno a zrekonstruováno bylo také okolí objektu, včetně nového osvětlení a zeleně. Byly provedeny nové přípojky plynu, elektřiny a vody. Jsou zde vybudovány také nové komunikace, včetně stání pro ZTP, stejně tak má objekt bezbariérový přístup,“ doplňuje starosta Orlové Jiří Michalík.

 

Rekonstrukce byla zahájena počátkem února 2008 a dokončena se  čtrnáctidenním předstihem. Zhotovitelem byla firma Tchas spol. s r.o., závod Unips.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 19.11.2008

Zpět na výpis