Lípy dětí zaplnily orlovskou výstavní síň

Desítky líp, stromu, který symbolizuje Českou republiku, zdobí od středy výstavní síň domu kultury v Orlové. Jde o výtvory dětí z orlovských škol, ale také ze škol z obcí Dolní Lutyně a Petřvald, které svá díla vytvořily k další z orlovských akcí v rámci oslav devadesáti let vzniku samostatného Československa.

„Letošní 90. výročí vzniku samostatného Československa si zaslouží pozornost všech, tedy i naší mladé generace. Lípa patří k symbolům české státnosti, a tak nás napadlo zorganizovat kromě pietního aktu a dvou koncertů i tuto soutěž a právě do ní zapojit mladou generaci. Děti tak nejen tvořily daná díla, ale zároveň se tak samy dozvěděly mnohé o tomto významném mezníku našich dějin,“ uvedl na středeční vernisáži výstavy jeden z jejich garantů, orlovský místostarosta Martin Sliwka.

Zájem dětí pak předčil očekávání. „Ty se do soutěže přihlásily nejen s překrásnými obrázky, ale i náročnými kolážemi, plastikami či keramickými dílky. Patří jim zato obrovský dík, stejně tak jako jejich pedagogům a ředitelům škol či vedení Domu dětí a mládeže.

Jsem velmi rád, že se do soutěže zapojily i děti z okolních obcí,“ doplnil místostarosta.

Doslova kvanta výtvarných prací dětí jsou rozdělená do několika kategorií. „Šlo o náročnou práci a jsme rádi, že se nám nakonec vše podařilo,“ podotkla jedna z dalších organizátorek výstavy, Svatava Horáčková z orlovského domu kultury.

„Doufáme, že cestu na výstavu si najde široká veřejnost, která rovněž může ocenit díla, která se jí nejvíce zalíbí, a to odevzdáním hlasu do přichystané anketní truhličky,“ doplnila Svatava Horáčková.

Výstava potrvá do pátku 7. října, kdy budou v 11 hodin oceněna nejlepší díla. To vše se bude dít v rámci zahájení velké výstavy spolkové a klubové činnosti.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 29.10.2008

Zpět na výpis