Hasiči zachránili popáleného muže z hořícího bytu

Drama se záchranou popáleného muže z hořícího bytu zažili v pondělí večer orlovští hasiči. Hořelo v sedmém patře domu na ulici Kpt. Jaroše.

U požáru bytu zasahovaly dvě jednotky. „Hasiči nalezli v hořícím bytě zraněného uživatele středního věku, vyvedli jej a poskytli mu předlékařskou pomoc. Škoda na bytě dosáhla půl milionu korun,“ popsal mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Příčina požáru zatím není známá a hasiči jí dosud šetří. Podle neoficiálních zpráv to ale může být také úmyslné zapálení, nebo závada na elektroinstalaci. Škodu hasiči odhadují na půl milionu koruny.

Svědkyně požáru volala na tísňovou linku hasičů v pondělí ve čtvrt na deset večer. Na místo byly ihned vyslány dvě jednotky ze stanic v Orlové a Karviné. Po příjezdu na místo případu hasiči zjistili, že hoří byt 2+1 a že uživatel bytu je pravděpodobně ještě uvnitř bytu, již značně zasaženého ohněm. Hořelo především v předsíni bytu.

„Hasiči za použití dýchací techniky začali požár likvidovat vodním proudem C a současně vyhledávali muže. Nalezli jej uvnitř bytu - schovával se před ohněm na balkoně - a odvedli dolů. Muž byl při vědomí, ale vážně popálen. Hasiči mu poskytli první pomoc a předali jej po příjezdu rychlé záchranné služby zdravotníkům. Podle lékaře utrpěl závažné popáleniny II. a III. stupně na přibližně 20 procentech těla, a to v oblasti hlavy, horních končetin a na zádech,“ doplnil dále mluvčí hasičů.

Aby byl stoprocentně vyloučen výskyt dalších osob v bytě, hasiči si vzali na pomoc při prohledávání pokojů termokameru. Hasiči dostali požár pod kontrolu během čtvrthodiny, dohašování jim trvalo necelou hodinu. Během hasebních prací byl zastaven v zasaženém křídle budovy přívod plynu a rozvod studené i teplé vody. Voda byla zastavena kvůli poškození plastového potrubí teplem. Byt byl také odvětráván nucenou ventilací.


Datum zveřejnění/aktualizace: 21.10.2008

Zpět na výpis