Veřejnost se vyjadřovala k budoucí podobě centra města

Výstava architektonických  studií budoucí podoby centra Orlové-Lutyně proběhla v orlovském Domě kultury od půlky září do konce prvního říjnového týdne. Za tu dobu ji navštívily stovky Orlovanů. Ti si přišli prohlédnout studie, které vzešly z architektonického workshopu mladých architektů ze Švýcarska a studentů architektury VUT Brno.

 

„V těchto dnech bylo ukončeno výběrové řízení vyhlášené Ministerstvem financí na zhotovitele studie. Z tohoto řízení vyjde architektonická kancelář, která vypracuje konečnou studii i projektovou dokumentaci budoucího centra města. Samozřejmě, že vítěze této soutěže budeme informovat o názorech občanů, které vzešly z ankety doprovázející prezentaci výsledků architektonického workshopu,“ uvedl  místostarosta Radislav Mojžíšek a dodal: „Sešlo se nám více než 400 anketních lístků, z nichž 179 hlasů získala architektonická studie číslo jedna. 131 hlasujících občanů podpořilo návrh číslo dvě, zbývající podpořili další dva projekty.“

„Vítězná“ studie vychází z faktu, že se náměstí 28. října nachází mezi Masarykovou třídou a hlavní pěší zónou, která Orlovou-Lutyní vede a částečně stranou od míst, která chodci nejvíce využívají. Kromě toho přímo na náměstí chybí služby veřejnosti. Aby se z náměstí stalo skutečné centrum města, a aby se tam chodci zastavili a zdrželi, je v této studii navrhováno v oblasti pěší zóny mezi radnicí a Priorem vybudovat pavilón s restaurací, barem a venkovní terasou. Nabídku služeb pro veřejnost mohou doplnit i další, menší pavilony. Náměstí by bylo směrem k hlavní třídě ohraničeno přístřeškem pro autobusovou zastávku a bylo by tak chráněno před hlukem. Území, které se svažuje k parku, by bylo odstupňováno terasami, čímž by mohlo být lépe využíváno pro kulturní akce a volnočasové aktivity.  

 

„Chtěli jsme, aby se veřejnost mohla vyjádřit k budoucí podobě centra města už od samotného počátku. Proto jsme jí představili i ideové náměty. Lidé tak mohli říct svůj názor už k architektonickým vizím převedeným na papír. Vzhledem k tomu, že žádná z těchto studií nepropadla, je možné, že architektonická kancelář se při zpracování vlastní studie a následně projektu zaměří na nejlepší nápady a myšlenky ze všech předložených vizí. Předpokládáme, že tato studie by měla spatřit světlo světa na jaře příštího roku a že ji opět představíme orlovským občanům,“ uvedl místostarosta Radislav Mojžíšek.


Datum zveřejnění/aktualizace: 15.10.2008

Zpět na výpis