Chceme, aby si naše děti měly kde hrát!

Funkčnost, bezpečnost, kvalita, životní prostředí a design. To jsou základní pilíře, jimiž se řídí filozofie švédské firmy HAGS Aneby AB, která se od roku 1948 zaměřuje na vybavení dětských hřišť a patří k jeho největším výrobcům v Evropě.

 

Vedení našeho města využilo koncem srpna nabídky k exkurzi ve větších městech Švédska, aby se seznámilo s momentálně nejmodernějšími variantami výstavby bezpečných městských hřišť a dětských areálů. „Na jaře příštího roku plánujeme vybudování prvních dvou, patrně typu Agito nebo UNIPlay či Planet. Do dvou let bychom chtěli mít takto vyřešeny všechny etapy sídliště a také některá další obytná území, například v Porubě. Tato hřiště mají nejvyšší certifikáty bezpečnosti a kvality a pochopitelně splňují požadavky Evropské unie,“ vysvětluje starosta města MUDr. Jiří Michalík.

 

„Nabídka švédských výrobků nás zaujala i proto, že je pro naše město aktuální. Postupně se totiž na našich sídlištích likvidují staré a současným normám neodpovídající dětské skluzavky, průlezky, pískoviště a hledá se koncepční řešení,“ popisuje místostarosta Radislav Mojžíšek. Často se na vedení města obracejí maminky a požadují adekvátní náhradu za staré a mnohdy již zničené dětské prvky.  „Ve Švédsku jsme viděli, jak to funguje ve vyspělých zemích. Naše země je v této oblasti skutečně tak trošku pozadu. Setkali jsme se s novými prvky, ryze moderními, ale i s těmi staršími, které už řadu let slouží dětem i mládeži. Neuvěřitelné je, že tyto prvky odolaly dětským hrám, ale i drsným severským podmínkám, a co především – nezničili je ani vandalové,“ podivuje se místostarosta Mojžíšek.

 

Švédská dětská hřiště jsou nejen vysoce kvalitní, odolná vůči vandalismu, trvanlivá a s minimálními nároky na údržbu. Je to promyšlený stavebnicový systém, bezkonkurenční variabilita hracích celků a celá škála novinek – polyfunkční dobrodružné prolézací systémy a opičí dráhy, skateboardové rampy a pooly, minigolf, skály a jiné objekty na šplhání, multisportovní arény, fitness stanice. Nechybí ani klasické dětské herní prvky, které skýtají bezpečné, atraktivní a kreativní prostředí. Jenže – vybudovat něco podobného v Orlové? Nezničí to vandalové stejně rychle, jako Orlí kaňon? „Také se toho trošku obáváme, stačí se jen podívat na poničené lavičky a rozkopané odpadkové koše v našem městě, ale Švédové jsou v tomto směru optimističtí. Zúčastnili jsme se i exkurze ve výrobním závodě těchto prvků. Jejich materiál je opravdu pevný, využívá se švédské dřevo ze severu země, které je enormně odolné, a to nejen vůči nepřízni počasí, ale i vůči vandalům,“ argumentuje místostarosta.

 

Do čtrnácti dnů po návratu ze Švédska přijel do Orlové architekt z české divize firmy HAGS, prohlédl si vytipované lokality a po několika dnech doputovaly do Orlové návrhy na dětská hřiště. To první by mělo vzniknout na ulici Okružní a to druhé na ulici Osvobození v Orlové-Lutyni. „V prvním případě vycházíme z toho, že v dané lokalitě je hodně mladých lidí, maminek s kočárky a v blízkosti je mateřská škola. Takže by tam vzniklo dětské hřiště určené dětem od dvou do pěti let. Druhá varianta bude určena těm starším dětem a mládeži. Dětské hřiště by vzniklo naproti koupaliště, volně by navázalo na sportovní areál a skatepark,“ popisuje Radislav Mojžíšek.

 

„Samozřejmě, že i tady budeme hledat možnosti financování z prostředků evropských fondů. Máme obrovský zájem vybudovat na každé etapě města alespoň jedno takovéto dětské hřiště. Chceme, aby si naše děti měly kde hrát, aby dětské hřiště bylo atraktivní, stimulovalo dětskou fantazii a děti si tak hrou zdokonalovaly nejen ve své fyzické, ale i psychické dovednosti. Zvlášť velký důraz klademe na jejich bezpečnost,“ zdůraznil starosta města MUDr. Jiří Michalík.


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.10.2008

Zpět na výpis