Nová policejní služebna v Orlové-Porubě by měla vyrůst za přibližně 60 milionů korun

Do nového objektu, který by měl vyrůst do dvou let na Gagarinově ulici, by se přestěhovala nejen stávající služebna místního oddělení Policie ČR v Orlové, která dosud sídlí v budově městského úřadu. Nová budova by odpovídala aktuálním požadavkům doby a předpokládá se, že by tam sídlilo cca 120 policistů a zaměstnanců.

 

 Město to vítá, protože tímto krokem by se vyřešilo hned několik problémů najednou. „Za prvé – místní oddělení PČR již od 80. let sídlí v objektu města, jehož prostory by radnice potřebovala pro úředníky. Ti jsou v současné době rozmístěni v šesti budovách a jejich centralizací by se nejen ušetřily náklady na provoz budov, ale především by město vyšlo vstříc občanům, kteří by si své záležitosti mohli vyřídit na jednom místě,“ popsal místostarosta Martin Sliwka. „Za druhé – věřím, že by to přispělo ke zklidnění bezpečnostní situace v lokalitě Orlové-Poruby, kde žijí skupiny nepřizpůsobivých občanů. Už jen množství policistů a vůbec sídlo policie by sehrálo svoji roli. A za třetí – snad by to mohlo přispět i k vyřešení kritické situace s podstavem místního oddělení Policie ČR. Počet policistů v Orlové totiž neodpovídá vysoké kriminalitě v tomto městě,“ doplnil Martin Sliwka.

 

Podle názoru ředitele karvinského okresního policejního ředitelství Martina Hrinka by tak místo pro důstojnou práci konečně nezískali jen místní policisté, ale také lidé, kteří služeb policie musí čas od času využívat. „Právě pro to jsem se spolu s vedením orlovské radnice stal jedním z iniciátorů toho, aby se celá akce dovedla do zdárného konce,“ uvedl Martin Hrinko.

 

Služebna, do které by se přemístila celá orlovská policie, by tak nabídla několik novinek. Mezi ty hlavní patří například takzvaný čistý a špinavý vchod. „Vchody budou moderně koncipované tak, aby se už nepotkávali pachatelé trestných činů spolu s jejich oběťmi, či dalšími lidmi, kteří si na policii přijdou vyřídit své záležitosti. Recepce a hlavní vchod bude zcela oddělen od místa, kudy budou policisté vodit pachatele,“ vysvětlil policejní ředitel.

 

Podle policejních statistik posledních let patří Orlové v oblasti bývalého okresu Karviná stále smutné první příčky co se týče zločinnosti. Nejnovější celkové zpracované statistiky ukazují, že jen za prvních osm měsíců letošního roku zde policisté řešili 724 trestných činů. „Jejich celkový počet ovšem oproti předchozím letům klesá. Přispívá k tomu například výborná spolupráce se zdejší městskou policií. Stejně tak se i my policisté snažíme naše sužby koncipovat například tak, abychom byli  nejvíce v ulicích a přijímáme i další opatření,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

 

Proč tedy Orlová i tak obsazuje přední příčky neveselé statistiky kriminality?  Podle odborníků je jevů několik. Jedním z nich je například přehuštěná sídlištní zástavba, kdy na malém prostoru žije mnoho lidí pohromadě. Částečně za vše může i celková sociální situace a složení obyvatel.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 2.10.2008

Zpět na výpis