I druhá kostelní věž vydala své tajemství

Dominanta našeho města, kostel Narození Panny Marie, odhalil své tajemství. Stalo se tak v prvním červencovém týdnu, v rámci probíhající rekonstrukce jižní věže kostela.

Vedení města v čele se starostou MUDr. Jiřím Michalíkem se spolu s děkanem Martinem Pastrňákem šlo podívat na již zmíněnou věž. V kostelní báni se našel historický svitek. Bohužel, stářím a povětrnostními vlivy značně poškozený. Odkaz předchozích generací byl předán odborníkům z Ostravské univerzity, kteří by ho měli zrestaurovat a prozkoumat poselství.


Cesta na vrchol jižní věže ke kostelní báni s ukrytým tajemstvím vedla po lešení. ,,Byl odtamtud nádherný pohled," řekl starosta města. ,,Nikdy jsem na této věži nebyl a proto mě pohled z výšky na město zaujal a překvapil. Pohled z dálky a výšky je na naše město velmi zajímavý a vzdálenost laskavě zakrývá nedostatky, které ještě ve městě jsou,“ zhodnotil MUDr. Jiří Michalík a dodal: „Jsem nesmírně rád, že jsme se mohli zúčastnit obnažení kostelní věže. A to malé tajemství, které se objevilo před našimi zraky v útrobách věže, musíme, pokud to aspoň trošku půjde, rozluštit. Škoda, že ten písemný svazek je tak poničený.“

Nadšení neskrýval ani místostarosta Martin Sliwka. ,,Když jsme stoupali vzhůru do věže, postupně jsem smekal před našimi předky, tehdejšími stavaři. A nahoře, po shlédnutí velikosti a hmotnosti kostelní báně a kříže, mi přišlo až neuvěřitelné, jak to bez současné moderní techniky - jeřábu či vrtulníku tehdy dokázali. Přitom jejich dílo tady stojí několik století a zcela určitě si zaslouží rekonstrukci. Při nalezení svitku na nás dýchla minulost tohoto města ..."

Druhý místostarosta PaedDr. Radislav Mojžíšek si zážitek z výstupu na kostelní věž zopakoval už podruhé. Poprvé se vypravil na dnes již zrekonstruovanou věž před dvěmi lety. I tehdy věž odkryla své tajemství, ale o tom jsme již psali. „Samotný pobyt tam nahoře vám poskytne úplně jiný úhel pohledu na město. Orlová je z ptačí perspektivy překrásným městem plným zeleně a barevných fasád domů. Jsem rád, že se dohledaly finanční prostředky na další rekonstrukci. Tato památka si ji rozhodně zaslouží. Vždyť nejde jen o věřící, ale především o to, že je to skutečná dominanta našeho města,“ zdůraznil Mojžíšek.  

 

Představitelé města měli na sobě trička se symbolem města – kostelem, která nakonec předali děkanovi Pastrňákovi.



Datum zveřejnění/aktualizace: 24.7.2008

Zpět na výpis