Na orlovském kostele jsou práce v plném proudu

Celkem devět milionů korun se letos podařilo sehnat na další etapu rekonstrukce orlovského katolického kostela na Starém náměstí v Orlové-Městě. Děkanský chrám narození Panny Marie tak získá část nové střechy, nové pískovcové ozdoby a další věci, které už podléhaly zubu času i povětrnostním vlivům.

Rekonstrukce kostela přitom není jedinou významnou událostí orlovské farnosti. Opravované místo nyní nese titul děkanský chrám, protože tamní farář Martin Pastrňák se dočkal jmenování děkanem karvinského děkanátu. Do funkce ho jmenoval biskup Opavsko-ostravské diecéze František Lobkowicz.

„Jde víceméně o administrativní funkci. Děkan je jakousi spojkou mezi kněžími celého karvinského děkanátu a biskupem,“ popsal svou funkci Martin Pastrňák.

Na samotnou devíti milionovou částku se letos poskládalo několik subjektů. Velmi vážně se zabývalo technickým stavem kostela i naše město. Vzhledem k tomu, že tato sakrální památka patří mezi nejvýznamnější památky ve městě, město spojilo síly s vedením kostela i při získání parlamentní dotace. Vzhledem k tomu, že náklady na opravu kostelní věže, která hrozila zřícením, byly ve výši 5,5 mil. Kč a v té době státní dotace ve výši 2,5 mil. Kč, spojená se sbírkou ve výši 1 mil. nestačila, hrozilo, že se státní dotace bude muset vrátit. Orlovští zastupitelé vyšli vstříc požadavku farnosti a schválili 2 mil. Kč na dofinancování této havarijní situace.
„Kostel považujeme za jednu z našich dominant a je naší povinností starat se o něj a  uchovat ho i pro další generace,“ okomentoval dar města orlovský starosta Jiří Michalík.

 

Oprava kostela by při tom nemohla být v takovém rozsahu, kdyby se neprojevilo i dobrodiní lidí z farnosti a jejich příznivců. „Částka čtyři a půl milionu se podařila vybrat mezi samotnými farníky, přispěli také někteří sponzoři,“ popsal orlovský děkan.

 

Letos se tak na kostele opravuje jižní věž. Ta získá nové krovy a střechu i fasádu, nové budou i dveře a pískovcové ozdoby zvané fiály. Další etapa oprav se letos týká boční strany kostela směrem od Starého náměstí. Tam dojde k opravě fasády a zeď získá rovněž nové fiály.

Letošními opravami ale zřejmě akce na orlovském kostele neskončí. „Příští rok bychom pak rádi v opravě pokračovali. Tato etapa by se týkala zadní strany kostela ve směru k parku,“ plánuje Martin Pastrňák.

Letošní léto orlovského děkana je přitom plné stavebních úprav. Pod orlovskou farnost spadá i kostel Svaté Hedviky v Doubravě. Také tato stavba získá novou střechu, nové oplechování a příští rok by měl kostel mít i novou kanalizaci. „Šestého června příštího roku navíc uplyne sto deset let od posvěcení kostela,“ doplnil k doubravské stavbě Martin Pastrňák.


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.7.2008

Zpět na výpis