Sanace lokality FIGURA a ochrana přírody

Úředníci ochrany přírody Městského úřadu Orlová pečlivě sledují všechny rekultivační stavby na území našeho města. „Zvláště se nás týká kácení stromů, pěstební probírky dřevin a pak jejich ekologická náhrada novými výsadbami. Nejde nám jen o přírodu, ale hlavně o zdraví obyvatel,“ vysvětluje Květoslava Vítová z ochrany přírody.

 

Rekultivační stavba Figura (1.část) má rozlohu 3,5 ha a je vymezena tokem Doubravské i Orlovské stružky a silnicí I/59. Územím ještě protéká Lazecká stružka. Snahou úředníků je zachovat veřejnou zeleň.  Na území stavby se nachází i bývalé výletní místo Orlovanů, což bylo jezírko s vodníkem. Jezírko zůstalo zachováno a okolní staré platany svědčí o stáří původní parkové úpravy.

 

Umístění této stavby u velmi frekventované silnice vede k dotazům, co se v této lokalitě děje a co bude následovat.  Jak nám prozradila Květoslava Vítová z odboru životního prostředí, práce na úpravě byly zahájeny v listopadu 2007 nezbytným kácením dřevin a  ukončeny na jaře letošního roku. „Současně zde proběhla likvidace celé řady černých skládek. Bezprostředně nato navázaly nutné terénní úpravy a následně na jaře nové výsadby stromů. Na ploše 1,6 hektarů jsou ve formě poloodrostků o výšce 1 metru v počtu 5 130 ks, druhově zastoupeny jasan, olše, dub, lípa, javor a habr,“ popisuje Vítová a dodává: „Rovněž zde bude vysázeno 1 816 kusů keřů - svídy, trnky, řešetláku a hlošiny. Jedná se o původní druhy dřevin,“ popisuje Vítová.

 

Orlovští úředníci se na této stavbě setkali i s nezvyklým jevem. „Neznámý milovník přírody označil památný strom – mohutný platan u jezírka cedulí s nápisem - Platan, památný strom Miroslava Glace. S něčím podobným jsme se setkali v praxi poprvé. Těší nás zájem veřejnosti a rádi bychom tohoto ochránce přírody poznali,“ uvedla úřednice.

 

Kromě již zmíněné výsadby, úředníci uložili náhradní výsadbu stromů za kácení na orlovském hřbitově. Třicet sloupovitých habrů s balem a se zavětvením až k zemi oddělí do budoucna pohled ze hřbitova na složiště popelovin elektrárny. Výsadba byla provedena na jaře letošního roku.


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.7.2008

Zpět na výpis