Odkanalizování okrajových částí města je v zájmů Orlovanů

 

Orlovská radnice připravuje odkanalizování okrajových částí města. Ne všichni Orlované však souhlasí s tím, že stavba povede přes jejich pozemky.

 

Trasa kanalizačních sběračů je situována převážně do veřejných pozemků, ale v některých případech je nezbytné, aby byla vedena i po soukromých pozemcích. Součástí projektové dokumentace totiž bude i kanalizační odbočení, což je veřejná část kanalizační přípojky, ukončené na hranici veřejného a soukromého pozemku. Na toto odbočení bude napojená soukromá část přípojky. Při podání žádosti o územní rozhodnutí musí město na stavební úřad doložit souhlasy všech vlastníků pozemků, dotčených již zmíněnou stavbou splaškové kanalizace.

 

V uplynulých týdnech probíhala v Orlové veřejná projednání s občany, jichž se tato problematika dotýká. Úředníci rozdali či rozeslali 630 smluv o zřízení věcného břemene, z nichž 316 vlastníků pozemků se zřízením věcného břemene souhlasilo, 50 vyjádřilo písemný nesouhlas či podalo protinávrh a zbývající vlastníci dosud nereagovali.

 

„Důvody pro nesouhlas jsou různé. Někteří mají na předmětných pozemcích vysázené ovocné či okrasné stromky, postavený plot či vybudovaný bazén. Jiní se mylně obávají, že zřízením věcného břemene se jim znehodnotí pozemek a oni ho nebudou moci výhodně prodat. Další zdůvodňují svůj nesouhlas sousedskými spory či nespokojeností s třímetrovým ochranným pásmem v místě stavby,“ vysvětluje Ing. Martina Szotkowská z odboru rozvoje a investic.

 

„Souhlas vlastníků pozemků je však pro realizaci kanalizace nezbytný,“ argumentuje starosta města MUDr. Jiří Michalík. „Je třeba, aby si tito neochotní občané uvědomili důsledky svého počínání. Pokud městu nedovolí vést trasu kanalizace přes své pozemky, bude se muset hledat náhradní trasa, která může být delší a výstavba kanalizace se prodraží. V konečné fázi může dojít i k tomu, že se některé větve budou muset škrtat,“ říká starosta a dodává: „S nesouhlasem mohou tito vlastníci dostat do problémů nejen sebe, ale i své spoluobčany.“

 

Předběžné náklady na odkanalizování okrajových částí města představují částku nejméně ve výši 270 mil. Kč, což zdaleka překračuje možnosti města. „Máme však neopakovatelnou příležitost pokusit se o vybudování tohoto díla za spoluúčasti prostředků z Evropských strukturálních fondů. Jsme rozhodnuti projekt kanalizace realizovat za každou cenu, neboť není jiné cesty. A bude záležet jen na občanech a jejich vstřícnosti, do jaké míry se nám to podaří,“ zdůrazňuje starosta.

 

Pokud občané této možnosti (k legalizaci likvidace odpadních vod) k napojení na kanalizaci nevyužijí, dá se očekávat, že se po roce 2010 projeví zvýšený počet kontrol na zjištění způsobu likvidace odpadních vod. „V případě, že bude prokázáno  porušení zákona, to znamená, že například vlastníci nemovitostí nebudou likvidovat odpadní vody v souladu s příslušnou legislativou (tedy do akumulačních jímek s odvozem na městskou ČOV, popř.  nebudou mít platné povolení k vypouštění vyčištěných odpadních vod  do vod povrchových nebo podzemních), bude jim  uložena pokuta ve výši až do 50 tisíc Kč,“ říká starosta města.

„Odkanalizování našeho města je proces nutný a hlavně potřebný. Možnost získání evropských peněz je jedinečná v čase i objemu, a proto prosím občany našeho města, kteří ještě neodpověděli na návrh smlouvy, či odpověděli záporně, aby tak učinili v co nejkratším termínu a odpověděli kladně. Pomohou tak vyřešit náš velký a společný problém,“ zdůrazňuje starosta.


Datum zveřejnění/aktualizace: 9.7.2008

Zpět na výpis