K privatizaci bytů v domech čp.759, 785, 836, 965 a 972

                

Informace nájemcům bytů v domech čp.  759, 785, 836, 965 a 972

 v Orlové-Lutyni

 

 

V roce 2007 schválilo zastupitelstvo města záměr privatizace bytového fondu v domech       čp. 759, 785, 836, 965, 972  v Orlové - Lutyni  formou prodeje jednotlivých bytových jednotek dle zákona č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, v platném znění (dále jen „zákon“).

 

Odbor správy bytů a budov zpracoval postupové kroky, obsahující obecný rámec postupu přípravy a realizace privatizace, dle kterého je postupováno.

 

V přípravné části byl orgány města schválen předmět prodeje, vyvěšení záměru schváleného předmětu prodeje na úřední desku a metodika stanovení ceny prodeje bytových jednotek včetně procentuálních podílů na společných částech domů a pozemků ve výše uvedených domech.

 

Dále byl zastupitelstvem města schválen převod vlastnictví bytových jednotek včetně procentuálních podílů na společných částech domů  a pozemků, prodej částí zastavěných pozemků pod domy a zastupitelstvo města Orlové na svém jednání dne 16. 4. 2008 rovněž schválilo Zásady pro úplatné převody bytových jednotek včetně procentuálních podílů na společných částech domů a pozemků v domech čp. 759, 785, 836, 965 a 972 v Orlové-Lutyni dle zákona č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, v platném znění – dále jen „Zásady“. Nejdůležitější body těchto Zásad jsme vybrali a uvádíme je níže.

 

V květnu 2008 bude radou města projednán vzor nabídky úplatných převodů nájemcům       a vzor smlouvy o převodu. Nabídky, obsahující mimo jiné i cenu, budou následně rozesílány doporučeně nájemcům těchto domů – v souladu se schválenými Zásadami.

 

Plné znění Zásad najdete od května 2008 na internetových stránkách města a také budou k dispozici na odboru správy bytů  a budov k nahlédnutí.

 

 

 

To nejdůležitější ze Zásad, kterými  se stanoví pravidla úplatných převodů bytů  a pozemků, na nichž se obytné domy nacházejí, a to ve smyslu zákona č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, v platném znění. z majetku města Orlové do vlastnictví fyzických osob:

 

Osobami oprávněnými žádat o převod bytových jednotek včetně procentuálních podílů na společných částech domů a pozemků v domech čp. 759, 785, 836, 965 a 972 v Orlové-Lutyni jsou výlučně fyzické osoby, které mají ke dni podání žádosti k tomuto bytu platnou nájemní smlouvu.

 

Pro vyjádření nájemce bytu k nabídce převodu je zákonem stanovená šestiměsíční lhůta (ode dne doručení nabídky), kterou nelze zkrátit, a to ani v tom případě, že by nájemce sdělil vlastníkovi, že o byt nemá zájem před uplynutím této  doby. V případě převodu bytových jednotek včetně procentuálních podílů na společných částech domů a pozemků v domech čp. 759, 785, 836, 965 a 972 v Orlové-Lutyni z vlastnictví města je tato lhůta ve smyslu práva první koupě  dle odst. 1  § 22 zákona č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, v platném znění prodloužena na dvanáctiměsíční vzhledem k další ceně, která je cenou pobídkovou, odvíjející se od ceny základní,  a která  zohledňuje  stáří domu a datum kdy o převod bytové jednotky včetně procentuálního podílu na společných částech domu a pozemku nájemce požádá.

 

Sjednaná cena, za kterou vlastník jednotlivé byty včetně procentuálního podílu na společných  částech domu převádí, se skládá z ceny základní, ceny pozemku a další ceny, která upravuje cenu základní. Kupující dále hradí náklady na převod, tj. daň z převodu nemovitostí a správní poplatek katastrálnímu úřadu.

 

1. Základní cena za m² podlahové plochy bytu včetně procentuálního podílu na společných    částech domu, stanovena včetně příslušenství náležejícího k bytu, které je užíváno spolu s bytem, přičemž tato cena za m2 obsahuje také cenu za procentuální podíl na společných částech domu:

   

     dům čp. 759    kolaudován v roce 1966                                                 2 300,- Kč                                                                                  

dům čp. 785       kolaudován v roce 1966                                                   1 700,- Kč                           

dům čp. 836       kolaudován v roce 1970                                                   2 000,- Kč                           

      dům čp. 965       kolaudován v roce 1981                                                   2 400,- Kč

dům čp. 972       kolaudován v roce 1980                                                    2 500,- Kč                          

 

2. Cena pozemku činí u všech domů 150,- Kč/m2 (účetní hodnota pozemku) za podíl      na zastavěné ploše pozemku, odpovídající podílu na společných částech domu

 

3.       Daň z převodu nemovitosti dle platných předpisů, tj. 3% z ceny sjednané

 

4.       Další cena - je cenou pobídkovou, odvíjející se od ceny základní, která  zohlední 

a)       stáří domu, kdy základní cena je snížena o 0,5 % za každý rok stáří domu od doby zahájení užívání (vydání kolaudačního rozhodnutí)

b)       datum, kdy o převod bytové jednotky včetně procentuálního podílu na společných částech domu a pozemku nájemce požádá. Část úhrady základní ceny snížená         o každý rok stáří domu bude nájemcům  prominuta takto:

- u žádostí podaných do 6 měsíců ode dne odeslání nabídky       50 % ceny

- u žádostí podaných do 12 měsíců ode dne odeslání nabídky     25 % ceny

 

5. V rámci smlouvy o převodu bytové jednotky včetně procentuálního podílu na společných částech domu a pozemku je kupující zavázán nepřevádět bytovou jednotku včetně procentuálního podílu na společných částech domu a pozemku na  jinou osobu než děti, vnuky, rodiče, sourozence,  zetě a snachu  po dobu 5 let od podpisu smlouvy s městem Orlová.  Touto podmínkou jsou vázání i další následní nabyvatelé.

 

V případě převodu bytové jednotky včetně procentuálního podílu na společných částech domu a pozemku na jinou osobu, po dobu 5 let od podpisu smlouvy s městem Orlová na jinou osobu,  v y h r a z u j e   si město Orlová předkupní právo za cenu, za kterou byl uskutečněn převod.

 

V případě, že uvedenou podmínku nabyvatelé poruší, budou povinni  uhradit základní cenu za převod bytové jednotky včetně procentuálního podílu na společných částech domu,        a cenu za pozemek, to vše navýšené o 300%. Tato podmínka se vztahuje i na případné další nabyvatele.

 

Město Orlová nepřevede bytové jednotky včetně procentuálních podílů na společných částech domů a pozemku  tomu žadateli – nájemci bytu, který má vůči městu Orlové závazky po lhůtě splatnosti ke dni sepsání smlouvy.

 

Město Orlová nepřevede bytové jednotky včetně procentuálních podílů na společných částech domů pozemku  tomu žadateli – nájemci bytu, u kterého jsou dány k datu podání žádosti důvody pro výpověď z nájmu bytu dle § 711 občanského zákoníku.

 

Vlastnictví k bytové jednotce přechází na nabyvatele (nového majitele) vkladem kupní smlouvy do katastru nemovitostí u Katastrálního úřadu pro Moravskoslezský kraj, Katastrálního pracoviště Karviná. Návrh na vklad  katastrálnímu úřadu podá město Orlová  po uzavření kupní smlouvy.

 

Sjednaná cena včetně nákladů spojených s převodem bytu bude uhrazena před podpisem kupní smlouvy. Při podpisu smlouvy doloží kupující doklad o zaplacení.

 

 

 

Připravil odbor správy bytů a budov


Datum zveřejnění/aktualizace: 14.5.2008

Zpět na výpis