Společnost OKD vstoupila do Těžební unie

Akciová společnost OKD pokračuje v prohlubování své politiky otevřenosti a transparentnosti. Nejnovějším počinem na tomto poli je spolupráce s Těžební unií, oborovou organizací zastupující těžaře, univerzity, muzea i výrobce technologií pro těžební průmysl. „Valná hromada Těžební unie minulý týden oficiálně schválila přijetí OKD za řádného člena,“ upřesnila ředitelka OKD pro PR a komunikaci Petra Mašínová, která se zároveň stala členkou představenstva Těžební unie (TU).

 

Hlavní činností TU je pořádání školení a seminářů pro odbornou veřejnost a také spolupráce se státní správou na připomínkování zákonů a vyhlášek. „V dnešní rychlé době plné informací se bez spolupráce neobejdou ani konkurenti. Věřím, že naše členství bude přínosem pro OKD i pro další členy Těžební unie. Společně můžeme sledovat například nejnovější vědecké poznatky v našem oboru a koordinovat jejich zavedení do praxe,“ vysvětlila jeden z důvodů vstupu severomoravských těžařů do unie Mašínová. Zároveň chce OKD díky členství „snížit dluh“, který mají těžařské firmy vůči veřejnosti v oblasti komunikace a informovanosti.

 

Vedení Těžební unie vstup OKD přivítalo. „Jde o zásadní průlom v členské základně, neboť spolu s dalším novým členem, společností Gemec-Union, jste prvními představiteli firem, které se zabývají těžbou, zpracováním či distribucí energetických surovin. Ostatní členové se zaměřují zejména na neenergetické suroviny. OKD je navíc v daném oboru nejvýznamnější zaměstnavatel těžebního průmyslu v rámci České republiky,“ upřesnila význam vstupu OKD ředitelka TU Milena Šandová.

 

Těžební unie vznikla v roce 1990, nyní sdružuje 98 členů. Od roku 2004 je TU členem Evropské společnosti pro těžební průmysl, rudy a minerální suroviny Euromines, se kterou aktivně spolupracuje na ovlivňování legislativních procesů EU a zavádění evropské legislativy do českých právních norem.

 

Společnost OKD zaměstnává přes 15.000 lidí a dalších téměř 1500 zaměstnanců v dceřiných firmách. Pro OKD zároveň zajišťuje těžbu uhlí kolem 3500 lidí z takzvaných dodavatelských firem. Černé uhlí těží společnost v Dole Karviná se závody Lazy a ČSA na rozhraní Karviné a Orlové, dále v dolech ČSM a Darkov na Karvinsku a v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku. V roce 2007 byla v OKD průměrná mzda 29.135 Kč.

 

Vlastníkem akciové společnosti OKD je nizozemská společnost New World Resources B. V.

 

Vladislav Sobol

útvar pro komunikaci, OKD, a.s.


Datum zveřejnění/aktualizace: 22.4.2008

Zpět na výpis