Rozšíření ODIS od 1. dubna 2008

 Vážení cestující,

od 1. dubna 2008 dochází k dalšímu rozšíření integrovaného dopravního systému ODIS, a to mezi Ostravou a Orlovou a Ostravou a Bohumínem.

Co je integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS

ODIS je dopravní systém zahrnující linky příměstské i městské dopravy a železnici. Jeho hlavním charakteristickým znakem je jednotný přestupní tarifní systém, umožňující uskutečnit cestu na jeden jízdní doklad s potřebnými přestupy, a to bez ohledu na zvolený dopravní prostředek a dopravce.

Pro účely tarifu je území ODIS rozděleno do tarifních zón, z nichž každé přísluší určité číslo. Každé zóně jsou přiřazeny určité zastávky, hraniční zastávky jsou přiřazeny k více zónám najednou.

Kterých měst a obcí se rozšíření dotýká

Některá města a obce do ODIS již částečně zapojena jsou, od 1. dubna 2008 bude na jejich území pouze rozšířen počet linek a spojů do ODIS zařazených. Jedná se o Bohumín, Dětmarovice, Dolní Lutyně, Ostrava, Petřvald a Rychvald. Nově bude do ODIS zapojeno město Orlová.

Linky zapojené nově do ODIS

autobusové linky dopravce Connex Morava a.s.:

591 Ostrava – Rychvald - Orlová,Lutyně

592  Ostrava - Rychvald - Dětmarovice – Orlová

 

V autobusových linkách dopravce Connex Morava a.s. platí Tarif ODIS v plném rozsahu,      tj. pro krátkodobé i dlouhodobé časové jízdenky.

 

autobusové linky dopravce ČSAD Karviná a.s.:

870559  Orlová - Petřvald - Ostrava

870562  Orlová - Rychvald - Ostrava

870576  Bohumín - Ostrava

870590  Orlová - Petřvald - Ostrava

 

V autobusových linkách dopravce ČSAD Karviná a.s. lze cestovat v Tarifu ODIS pouze na dlouhodobé časové jízdenky. Na těchto linkách však nadále platí v plném rozsahu   i stávající tarif dopravce.

 

Jízdenky v Tarifu ODIS

Krátkodobé jízdenky ODIS

Krátkodobé jízdenky ODIS platí z výše uvedených linek pouze na linkách dopravce Connex Morava a.s. Jízdenky vydává řidič autobusu Connex Morava, a.s., platnost jízdenek je dána počtem tarifních zón a současně časem. To znamená, že například jízdenka pro tři tarifní zóny s platností 60 minut platí pro jízdu v rámci nejvýše tří na sebe navazujících tarifních zón, a to nejdéle 60 minut od vyznačeného času prodeje. Krátkodobé jízdenky jsou přestupní. Zónové omezení u krátkodobých jízdenek neplatí na území města Ostravy (zóny 1, 2, 3 a 4), tzn., že město Ostrava je pro krátkodobé jízdenky bráno jako jedna zóna. Krátkodobé jízdenky platí v rámci ODIS na linkách dopravců Connex Morava a.s., Dopravní podnik Ostrava a.s., TQM-holding s.r.o., Radovan Maxner.

Dlouhodobé časové jízdenky ODIS

Dlouhodobé časové jízdenky jsou vydávány s dobou platnosti 7, 14, 30, 90, 180 nebo 365 dnů. Platnost dlouhodobé časové jízdenky je vymezena uvedenými tarifními zónami a dobou platnosti. Dlouhodobé časové jízdenky s dobou platnosti 7, 14 nebo 30 dnů jsou přenosné, dlouhodobé časové jízdenky s platností 30, 90, 180 nebo 365 dnů jsou nepřenosné a jsou tvořeny kuponem potvrzujícím platnost jízdenky v konkrétních tarifních zónách a v daném časovém období a průkazkou s fotografií a předepsanými údaji.

Výňatek z Tarifu ODIS

Zónové členění

Území ODIS je rozděleno do tarifních oblastí.

Tarifní oblast REGION zahrnuje všechny tarifní zóny s výjimkou tarifních zón v oblasti MĚSTO.

Tarifní oblast MĚSTO - zahrnuje tarifní zóny území větších měst s vlastním systémem městské dopravy (Opava, Ostrava a nově Orlová).

Cena dlouhodobé časové jízdenky pro příslušnou kombinaci zón je pak stanovena jako součet cen jednotlivých tarifních zón (viz Tarif ODIS).

Např. cena 30denní jízdenky občanské nepřenosné pro zónu Orlová činí 220,-, pro zónu Petřvald-Rychvald činí 195,- a doplatek pro ostravskou zónu č. 1 činí 218,-.

Bezplatná přeprava

·         děti do dovršení věku 6 let (s cestujícím starším 10 let)

·         držitelé průkazu ZTP a ZTP-P (i s vozíkem pro invalidy) včetně průvodce (osoba nebo pes)

·         na území Statutárního města Ostravy (zóny 1,2,3,4) občané po dovršení 70 let s platným osobním dokladem vydaným příslušným správním úřadem

·         představitelé státní moci a některých státních orgánů, orgánů EU a soudci, o nichž tak určí zvláštní právní předpis (zákon č. 236/1995 Sb. v platném znění)

·         kočárek, resp. sáně s dítětem (případně s více dětmi) do dovršení věku 6 let

·         zavazadlo do rozměru 30 x 40 x 60 cm, předmět tvaru válce do délky 150 cm a průměru 10 cm, předmět tvaru desky do rozměru 5 x 80 x 100 cm, taška na kolečkách do rozměru 30 x 40 x 60 cm, přičemž tyto velikosti nesmějí být překročeny ani jedním rozměrem

·         jedna ocelová láhev s kapalným topným plynem do hmotnosti 2 kg

·         jeden pár lyží s holemi

·         jeden snowboard

·         jeden smuteční věnec

Bezplatná přeprava ve vlacích ČD se řídí tarifem TR10 a Smluvními přepravními podmínkami Českých drah, a.s.

 

Tipy pro cestující

1.       Jezdím pravidelně z Orlové do Ostravy

Pokud jezdím z Orlové do Ostravy pravidelně, tj. v zásadě denně, vyplatí se mi pořídit dlouhodobou časovou jízdenku ODIS. Jak a kde?

První možnost: Pořídím si papírovou průkazku ODIS s podobenkou  na autobusovém nádraží v Orlové nebo v kterékoliv prodejně DP Ostrava a.s. v Ostravě nebo v železničních stanicích na území ODIS vybavených prodejním terminálem (např. Bohumín, Ostrava hl.n., Ostrava-Svinov, Ostrava Stodolní, Ostrava střed, Ostrava-Kunčice, Ostrava-Vítkovice) a k této průkazce ODIS si zakoupím příslušný kupón s tarifními zónami.

Při cestování linkami dopravce ČSAD Karviná a.s. předložím při nástupu průkazku s kupónem řidiči ke kontrole a oznámím řidiči cíl své cesty tímto spojem. Při cestování linkami dopravce Connex Morava a.s. předložím při nástupu řidiči ke kontrole průkazku s kupónem. Při cestování linkami dopravce Dopravní podnik Ostrava a.s. předložím průkazku s kupónem ke kontrole pracovníkovi přepravní kontroly ve vozidle. S výše uvedenými tarifními zónami mohu do Ostravy cestovat všemi výše uvedenými linkami, tj. přes Petřvald nebo Rychvald, a to neomezeně po dobu platnosti kupónu. V Ostravě mohu libovolně přestupovat například na linky MHD v rámci předplacených tarifních zón.

Druhá možnost: Pokud již vlastním průkazku ODIS a používám pro cestování v Ostravě linky ODIS, rozšířím si počet zón o další příslušné zóny.

Pokud si nechci pořídit dlouhodobou časovou jízdenku ODIS, jezdím do Ostravy beze změny jako dosud.

 

2.       Jezdím příležitostně z Orlové do Ostravy

Pokud k cestě do Ostravy použiji linky dopravce ČSAD Karviná a.s., budu odbaven u řidiče beze změny jako dosud.

Pokud k cestě do Ostravy použiji linky dopravce Connex Morava a.s., zakoupím si u řidiče krátkodobou jízdenku v Tarifu ODIS, která je přestupní, tj. mohu po výstupu v Ostravě ještě použít v rámci časové platnosti jízdenky další spoje jiných linek v rámci ODIS, např. mohu pokračovat z Přívozu tramvají do centra Ostravy.

Kde je možné zakoupit kupóny potvrzující platnost jízdenky v konkrétních tarifních zónách a v rámci uvedeného časového období:

·         na autobusovém nádraží v Orlové

·         v prodejnách DP Ostrava a.s. v Ostravě

·         v železničních stanicích na území ODIS vybavených prodejním terminálem (např. Bohumín, Ostrava hl.n., Ostrava-Svinov, Ostrava Stodolní, Ostrava střed, Ostrava-Kunčice, Ostrava-Vítkovice)

·         u řidičů na příměstských autobusových linkách Connex Morava a.s. zapojených v ODIS (zde pouze 30denní jízdenky pro zóny na trase konkrétního spoje)

Prodej dlouhodobých časových jízdenek pro nově vzniklé tarifní zóny bude zahájen u dopravců Connex Morava a.s. 1. 4. 2008, u dopravců České dráhy, a.s., DP Ostrava a.s. a ČSAD Karviná a.s. ode dne vyhlášení.

Na linkách Connex Morava a.s. bude možno využít dříve zakoupené předplatní jízdenky dopravce do konce jejich platnosti.

ČSAD Karviná a.s. ( předprodej jízdenek na AN Orlová ) nebude od 1. 4.2008 vydávat kompletní sortiment dlouhodobých časových jízdenek ODIS. 

  Výdej se omezí pouze  na nepřenosné druhy jízdenek, tzn.

  • nezlevněné (občanské) 30denní a 90denní – výdej na průkazku ODIS
  • zlevněné žákovské – pro žáky a studenty ve věku od 15 do 26 let, 30denní a 90denní

– výdej na celostátně platný žákovský průkaz

  • zlevněné žákovské – pro žáky od 6 do 15 let, 30denní a 90denní

– výdej na celostátně platný žákovský průkaz

 

Další kroky v rozšiřování ODIS

Rozšiřování ODIS v oblasti Orlovska a Bohumínska je teprve na počátku. Po prvních dvou krocích (od 9. prosince 2007 na železničních tratích v úsecích Bohumín – Český Těšín a Dětmarovice – Petrovice u Karviné a od 1. dubna 2008 na výše uvedených příměstských autobusových linkách) bude proces dopravně-tarifní integrace dále postupovat. Ještě v průběhu tohoto roku je připravováno začlenění všech zbývajících autobusových linek příměstské dopravy na Orlovsku a Bohumínsku do ODIS. Začlenění linek městské dopravy v Orlové bude záviset na rozhodnutí vedení města.

 



Připojené dokumenty:

Dokument ke stažení PDF [3.2MB]

Datum zveřejnění/aktualizace: 13.3.2008

Zpět na výpis