Na Starém náměstí v Orlové-Městě se vykácejí dvě nemocné lípy

 

Dvě lípy malolisté, které byly při rekonstrukci Starého náměstí v Orlové-Městě  ponechány, aby svými korunami v létě zajišťovaly stín a v období Vánoc zase osvětlením větví nádherně vyzdobily náměstí, se budou muset na jaře vykácet.

 

Stav stromů nacházejících se za autobusovou čekárnou je špatný a vzhledem k rozsáhlému napadení houbou, je nezbytná jejich urychlená asanace.

 

Zdravotní stav těchto lip je silně zhoršený, koruny jsou narušeny intenzívním prosycháním větví. Ořez suchých větví v loňském roce neznamenal zlepšení stavu, i když byl významným zásahem do korun,“ popisuje Květoslava Vítová z odboru životního prostředí a dodává: „Můžeme vidět, jak kmen i kosterní větve jsou silně posety plodnicemi dřevokazné houby klanolístky obecné, která žije na mrtvém dřevě a u zvlášť oslabených stromů může přejít k parazitizmu na dřevo relativně zdravé.“

 

Místo je silně ovlivněno zasolením, ukládáním odhrnutého sněhu s chemickým posypem.  „V současné době  probíhá  jednání o změně zimní údržby, která by více respektovala stromy a  životní prostředí,“ vysvětluje úřednice.

Kácet se tedy musí. Tento závěr vyplynul i z prohlídky, která se uskutečnila s Agenturou ochrany přírody. Ta je soudně znaleckým pracovištěm v oboru ochrany přírody ČR.

 

Jak nám prozradila Květoslava Vítová, nová výsadba stromů proběhne hned na jaře, v rámci náhrady za kácení Elektrárny Dětmarovice na Složišti popelovin v Orlové. Vysázeny budou dvě vzrostlé lípy stříbrné - TILIA TOMENTOSA BRABANT, které jsou odolnější vůči prostředí zatíženému exhaláty.

„Mladé stromy budou tvořit proluku mezi korunami, ale nic jiného se v dané situaci nedá dělat, jen čekat, až lípy za mnoho let vyrostou,“ posteskla si Vítová.


Datum zveřejnění/aktualizace: 5.3.2008

Zpět na výpis