INFORMACE K VÝROBĚ A PRODEJI VÁNOČNÍHO CUKROVÍ

Vážení spoluobčané,

v posledních letech evidujeme narůst nabídek a inzerátů (i prostřednictvím sociálních sítí) spojených s prodejem vánočního cukroví. Proto bychom chtěli touto cestou upozornit amatérské cukráře a cukrářky (kteří v předvánočním čase pečou a následně prodávají za úplatu domácí cukroví) na pár legislativních pravidel, na které si je potřeba dát v souvislosti s touto činností pozor.

Pokud prodáváte domácí vánoční cukroví opakovaně (celoročně/sezónně), samostatně, vlastním jménem, na vlastní zodpovědnost, za účelem dosažení zisku (tzv. po živnostensku) je nutné v takovém případě vlastnit příslušné živnostenské oprávnění – živnost řemeslná s předmětem podnikání: pekařství, cukrářství.

Z důvodu výroby domácích potravin je dále nutné registrovat se u Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Potraviny musí být označeny dle zákona a pro přípravu cukroví musí mít výrobce oddělené prostory. Místo, kde se cukroví na prodej peče, musí také splňovat příslušná hygienická pravidla. V neposlední řadě musí být výdělek z prodeje také následně zdaněn stejně jako jakékoliv jiné příjmy.

Na dodržování pravidel a splnění zákonných povinnosti dohlíží např.: Česká obchodní inspekce, Krajská hygienické stanice, Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Živnostenský úřad, kteří mohou provádět namátkové kontroly, a to buď návštěvou domácnosti, nebo také třeba nákupem pod zastřenou identitou.

Ilustrační fotografie. 


Datum zveřejnění/aktualizace: 22.11.2023

Zpět na výpis