DÍKY NOVÉ VÝSTAVĚ SE MŮŽETE VRÁTIT 360 MILIONŮ LET ZPÁTKY V ČASE

Vlastivědné muzeum v Olomouci zahájí v pátek 23. 6. 2023 novou výstavu s názvem Karbon - pozdrav z prvohor. Díky ní se můžete vrátit 360 milionů let zpátky v čase a ponořit se do šera kamenouhelných pralesů a spočinout pod korunami rostlinných obrů.

“Pokud chcete více poznat tento dramatický úsek dějin Země, musíte projít celou novou výstavou. Podíváte se na mapu tehdejšího světa a na nezvyklou polohu jednotlivých kontinentů. Zjistíte, že naši budoucí republiku zahřívalo tropické slunce. Seznámíte se také s živočichy, kteří v té době žili. A to díky muzejním sbírkám minerálů, hornin i zkamenělin,” přibližuje výstavu Tomáš Lehotský z Vlastivědného muzea v Olomouci, který je zároveň jedním z autorů výstavy.

Výstava je věnována geologickému útvaru, který je hojně zastoupen v České republice i na Olomoucku. Karbonské horniny totiž budují prakticky celý Nízký Jeseník i Drahanskou vrchovinu. Tvoří i nejvyšší „hanáckou horu“ Velký Kosíř. Ostatně i historické jádro města Olomouce je postaveno na skále z karbonských slepenců a drob.

Chcete se dozvědět, jak velký hmyz brázdil vzdušné prostory v karbonu? Kolika metrů dosahovaly majestátní kapradiny? Nebo jaké dnešní byliny rostly dříve jako stromy? Právě pro vás je určena výstava Karbon – pozdrav z prvohor. Instalována bude v Handkeho sále Vlastivědného muzea v Olomouci v termínu od 23. 6. 2023 do 22. 10. 2023.


Datum zveřejnění/aktualizace: 20.6.2023

Zpět na výpis