FIGURÁLNÍ SOUSOŠÍ SE SLEZSKOU ORLICÍ DOSTÁVÁ FINÁLNÍ PODOBU

Sochař Martin Chmelař již druhým rokem pracuje na replice sousoší, která bude součástí obnoveného Památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové-Městě. Hotové sousoší pak doplní aktuálně prázdné místo, a tím bude završena obnova tohoto válečného hrobu do podoby, v jaké byl odhalen 30. září 1928.

Jedná se o impozantní dílo za téměř 3 miliony korun. Postup prací pravidelně kontroluje nejen vedení města, ale i odborný dozor Martin Kuchař. V lednu tohoto roku se prohlídky ve Velké Chuchli v Praze, kde dílo vzniká, zúčastnil první místostarosta Petr Stuchlík.

Práce v zimním období se zpomaluje a využívá se jen takové počasí, kdy jsou teploty dlouhodoběji nad bodem mrazu. „Momentálně dochází k tzv. otečkování celé sochy za pomocí pantografu. To je dvojice jehel, díky kterým převádím samotný model na kámen. V momentě, kdy bude celý povrch kamene otečkovaný, budu stahovat části pískovcových segmentů na polofinální tvar. Postupně se budu propracovávat od horní části dolů a zase zpět až nakonec budu sousoší dávat konkrétní tvar s detailními prvky,“ vysvětluje sochař Martin Chmelař.

Socha je složena z celkem pěti kusů pískovce, přičemž každý z nich váží okolo 10 tun. „Tady jsme jednotlivé kusy poskládali na sebe, aby mohlo vzniknout celé dílo. Pro převoz pak bude socha rozebrána na části a bude postupně převezena do Orlové, kde ji zase složíme zpátky,“ dodává sochař.

Finální podoby se dočkáme na jaře letošního roku a pevně věříme, že se naše město bude moci pochlubit v rámci oslav 800. výročí svého založení tímto mimořádným sochařským dílem.

V rámci programu Zachování a obnovy historických hodnot rekonstrukci památníku i repliku sochy opakovaně finančně podpořilo Ministerstvo obrany České republiky.


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.2.2023

Zpět na výpis