JAKÉ ZMĚNY ČEKAJÍ NA OBČANY V NOVÉM ROCE?

S novým rokem přichází také řada změn. Mezi ty pozitivní změny, které se Orlovanů v novém roce dotknou, patří například ta, že už nebudeme muset pro osvobození od placení místního poplatku za odpady dokládat všechny potřebné dokumenty do třiceti dnů od vzniku nároku. Nově stačí všechny tyto doklady doložit vždy do konce kalendářního roku. Tato změna je ze strany správce poplatku vstřícným krokem k občanům. Nadále však zůstává termín splatnosti poplatku každoročně do konce května.

Rovněž došlo od 1. ledna 2023 k úpravě osvobození od poplatku pro nezletilé děti od data jejich narození, tedy od vzniku poplatkové povinnosti, a to do konce měsíce, ve kterém dítě dosáhlo tří let. Upravena je i výše místního poplatku za svoz komunálního odpadu, a to na 960 korun. Při rozpočítání této částky na jednotlivé měsíce, je měsíční částka 80 korun. V loňském roce byla měsíční suma 66 korun. Jde tedy o navýšení o částku 14 korun. Senioři nad 70 let, kteří mají řádně uhrazeny místní poplatky k 31. prosinci 2022 mají i nadále úlevu ve výši 50 % ze sazby a hradí poplatek 480 korun za osobu na rok.

Rádi bychom upozornili, že poplatky můžete uhradit postupně. Například čtyřčlenná rodina tak může každý měsíc poslat poplatek za jednu osobu. Nesmí však překročit termín 31. května 2023.

Výše poplatku se mění po třech letech a důvodem jsou rostoucí náklady a skutečnost, že vybrané poplatky zdaleka nepokrývají náklady na likvidaci komunálního odpadu a město každoročně dorovnává rozdíl za tyto služby. V roce 2021 byly výdaje 47,3 milionu korun, na poplatcích se vybralo 19,4 milionu korun. Město tedy za svoz komunálního odpadu doplácelo 27,9 milionu korun.

Rozpočet na rok 2023 počítá s výdajem 51,3 milionu korun, příjem by měl tvořit 19,5 milionu korun. Město by tedy mělo doplácet necelých 32 milionů korun. Tyto částky se však mohou změnit, kvůli situaci na trhu s pohonnými hmotami a cenami energií, a výsledná částka pro město může být ještě vyšší. Tato skutečnost se však občanů nedotkne. 
 


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.1.2023

Zpět na výpis