RADA SENIORŮ ZHODNOTILA UPLYNULÝ ROK

Rada seniorů se sešla na svém dvanáctém, a zároveň posledním zasedání v tomto roce. V současné chvíli v Orlové fungují čtyři kluby seniorů a nově se ke spolupráci připojila také PZKO. Od roku 2021 senioři aktivně spolupracují se slovenským městem Námestovo, které v letošním roce také navštívili. Senioři se letos zúčastnili také příměstského tábora, vydávali vlastní noviny a jedním z mnoha pořádaných zájezdů byl například ten do Karviné a k šikmému kostelu, o který byl enormní zájem.

„Vzhledem k tomu, že nám letos končí projekt Obec přátelská seniorům, tak my máme ještě udržitelnost na rok 2023, takže budeme chtít pokračovat v několika aktivitách, ať to jsou kulturní programy, zájezdy, vzdělávací programy nebo tvořivé programy pro seniory. Nebude to už v takovém množství, jako to bylo v letošním roce, kdy jsme, díky projektu, získali opravdu velkou finanční podporu, ale určitě se nějaké finanční prostředky najdou. Od našich seniorů máme pozitivní ohlasy a z jejich strany je velký zájem o většinu našich aktivit,“ říká Jiřina Wiglaszová, koordinátorka sociálních služeb a národnostních menšin.

V letošním roce se také výrazně prohloubila spolupráce s domem kultury a městskou knihovnou. V kině O letos například fungovalo promítání pro seniory. „Bez jejich spolupráce bychom spousty projektů nemohli realizovat, a tímto bych jim chtěla poděkovat,“ dodává Jiřina Wiglaszová.

Od ledna roku 2020 v knihovně funguje také Senior Point, který je otevřen každé pondělí a pátek od 8 do 12 hodin. „V letošním roce zde probíhalo několik aktivit jako například bezplatná právní poradna, o kterou byl velký zájem nebo bezplatná psychologie. V odpoledních hodinách pak v knihovně pořádáme další akce pro seniory jako například Akademii třetího věku nebo Virtuální akademii třetího věku. V příštím roce určitě chceme tyto aktivity zachovat a rovněž Senior Point bude fungovat i nadále,“ uvedla ředitelka knihovny Iva Sušková.

Pozvání na zasedání přijala také starostka Orlové Lenka Brzyszkowská. „Mockrát děkuji za pozvání a jsem opravdu ráda, že Rada seniorů u nás ve městě funguje. Těší mě, že jsou pro seniory pořádány smysluplné aktivity, a že je o ně takový zájem. Pokud to bude možné, město se bude snažit tyto aktivity podporovat i v budoucnu,“ řekla Lenka Brzyszkowská.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 22.12.2022

Zpět na výpis