SNÍH ZKOMPLIKOVAL SITUACI NA KOMUNIKACÍCH V CELÉM KRAJI

Týden od soboty 10. prosince do soboty 17. prosince byl velice náročný pro všechny pracovníky zimní údržby společnosti SMO, m.a.s. Orlová. S přestávkami sněžilo celý týden, k tomu se přidal krutý mráz, kdy ani posypová sůl nezabírala a nepřetržité sněžení některé dny proměňovalo již uklizené silnice a chodníky znovu v panensky bílé zasněžené plochy.

SMO, m.a.s. Orlová provádí na území města údržbu 124 kilometrů silnic a více než 60 kilometrů chodníků.

Kromě vozovek a chodníků společnost zajišťuje také přípravu prostranství pro adventní akce města.

Hlavní tahy jako Masarykovu třídu, ulice Slezská, Ostravská, 17. listopadu, Nádražní, Petra Cingra a Na Olmovci udržuje organizace Správa silnic Moravskoslezského kraje.

Celkem 6 vozidel zimní údržby vyjíždělo během dne a také v noci ke zmírnění problémů ve sjízdnosti vozovek a schůdnosti chodníků. Kromě řidičů, střídajících se při údržbě komunikací a nakládce posypového materiálu, se na údržbě zastávek, schodišť, přechodů pro chodce a nájezdových ramp podílelo také 17 pracovníků ručního čištění. Nástup na směnu řidičům i pracovníkům ručního čištění, neurčuje stanovená pracovní doba ale počasí, a tak nebyl výjimkou nástup do práce ve večerních hodinách či o půlnoci.

Během týdne od 10.-17. prosince řidiči sypačů po městě Orlová najezdili 3 582 kilometrů a za volantem strávili 416 hodin. Spotřebovalo se 233 tun soli a 320 tun posypové strusky.

Práce komplikoval i fakt, že strojní odklízení takového množství sněhu se stává neúčinným v okamžiku, kdy sníh není kde ukládat nebo se při úklidu chodníků v těsné blízkosti komunikací sníh musí hrnout na silnici.

Množství sněhu a jeho nepřetržitý spad v některých dnech způsobilo, že ne vše bylo možné odklidit ihned, a proto dočišťující práce pokračují i v následujících dnech. Ujišťujeme všechny občany, že máme dostatečné zásoby posypové soli i strusky a tyto zásoby průběžně doplňujeme.

Děkujeme všem občanům za pochopení a jejich spolupráci.

ilustrační foto


Datum zveřejnění/aktualizace: 21.12.2022

Zpět na výpis