VZÁJEMNÁ SPOLUPRÁCE BUDE KU PROSPĚCHU VŠECH

Městská policie Orlová dlouhodobě v oblasti prevence a bezpečnosti spolupracuje s celou řadou organizací či profesních skupin. V minulých dnech navázala spolupráci s městskou akciovou společností SMO a v těchto dnech i s nestátní neziskovou organizací PORTA VITA.

Tato neziskovka působí ve vybraných lokalitách Moravskoslezského kraje a nabízí bydlení s doprovodným sociálním programem v podnájemních bytech společnosti Heimstaden, mimo jiné i v Orlové.

S ohledem na cílovou skupinu, se kterou zaměstnanci spolku pracují a jsou v denním kontaktu, existuje zde vyšší míra rizika ohrožení v důsledku kontaktu s některými problémovými nájemníky. Dle slov ředitele PORTA VITA, Davida Starzyczného, se v nekomfortní situaci ocitla již většina zaměstnanců. „Předpokládali jsme, že už jsme proškolili dostatečný počet institucí, které by mohly být ohrožené, ale v rámci prevence budeme pokračovat i s dalšími, potenciálně ohroženými skupinami,“ dodává garant městské policie Roman Galia.

„Na těchto základech tak vznikla spolupráce mezi PORTA VITA a Městskou policií Orlová, kdy pracovníci spolku byli v rámci přednášky poučeni, jak se účinně bránit proti slovním atakům některých svých klientů, seznámeni se základy asertivního chování v rámci osobní bezpečnosti,“ vysvětluje preventistka městské policie Denisa Sapíková. 

Nutno podotknout, že navázaná spolupráce je reciproční. Taktéž strážníci městské policie budou blíže seznámeni se specifiky klientely PORTA VITA. Pro práci strážníků jsou také důležité informace, týkající se aktuálního i výhledového dění mezi klienty.

Jak uvedl ředitel společnosti David Starzyczný, s dalším zdražováním energií a celkovým zvyšováním cen lze očekávat značné komplikace ve společnosti. „Už teď stoupá nervozita lidí, kteří se tak dostávají do nepříjemné situace. Chceme těm lidem pomáhat a řešit jejich problémy. Nepochybujeme ale o tom, že to bude velmi náročné a je lépe být na všechno připraven, než zaskočen,“ podotýká Starzyczný.

„Spolupráce obou subjektů posiluje preventivní politiku města. Očekávaným výsledkem spolupráce je účinnější pomoc v problémových lokalitách, vedoucí ke zvýšení pocitu bezpečí občanů našeho města,“ zdůrazňuje místostarosta Roman Galia.


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.11.2022

Zpět na výpis