KAKTUSY KAM SE PODÍVÁŠ

Ve městě je spousta zajímavých míst a jedním z nich je také botanická zahrada pana Otakara Potyky, který se tomuto koníčku věnuje již od dětství.

„Kaktusy a sukulenty začal pěstovat můj otec, který se tomu věnoval přes 50 let. Já jsem vystudoval zahradnickou školu, ze začátku jsem se tomu věnoval při práci, ale po letech jsem se rozhodl, že se tomu budu věnovat naplno, a že z toho zkusím udělat botanickou zahradu,“ říká pan Potyka.

Botanická zahrada nyní nabízí kolem 5000 druhů kaktusů a sukulentů. Zhruba tisícovka z nich je přísně chráněná. „Tyto rostliny jsou evidované na Ministerstvu životního prostředí, protože musí mít certifikát a musíte mít povolení, že je můžete vlastnit,“ vysvětluje majitel botanické zahrady.

Nejstarší rostliny mají kolem 100 let, ale 90 % sbírky tvoří květiny vypěstované od semínka panem Potykou a jeho otcem. Návštěvníci tak mají možnost zhlédnout téměř všechny zástupce rodu kaktusu a sukulentů. Dozví se, jak je pěstovat, jak je množit nebo roubovat. „Děláme exkurze pro děti, chodí k nám školy a studenti se mohou botanicky vzdělávat. Na odborné otázky jim samozřejmě rád odpovím, a díky tomu mohou získat široký přehled o jejich pěstování,“ říká s nadšením pan Potyka.

Poslední dva roky se projevily také na provozu botanické zahrady a její majitel musel některé své kousky dát do dražby. „Taková kytka se vydraží za 350 až 500 dolarů. Z těchto peněz jsem pak mohl zaplatit například energie,“ vysvětluje.

S tímto problémem však může pomoci kdokoliv z vás. Navštivte botanickou zahradu a nechte se vtáhnout do života kaktusů a sukulentů. Vstupné pro dospělého stojí 100 korun. Pro děti od 6 do 10 let je vstupenka za 30 korun a pro zájemce od 10 do 18 let je cena 35 korun. V zimním období je nutná předchozí rezervace.

Další informace o prohlídkách, například pro skupiny, naleznete na webových stránkách.


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.11.2022

Zpět na výpis